31 DECEMBER 2014

Så var det årets sista dag....och hjälp vilket år! Så mycket nytt och så många erfarenheter, ett år med många lykliga höjdpunkter!!! Vill ni att jag gör en års ressume med bilder + lite text? :)
 
Idag blir det i alla fall massa häst och sen lite firande av nyår! Om 30 minuter kommer Emma och hämtar mig och vi åker till hennes stall och jag ska få träffa hennes lilla islandshäst för första gången. Sen blir det en sväng till stan för att handla inför ikväll, sen hem och pyssla om Roze och Putte innan det blir på med finkläder och äta tre rätters! Bilder kommer! 
 
 
 

DRESSYR TRÄNING

Många timmars sömn, check! Häst borstad/lastad, grejer packade, check! Idag ska Selma nämligen vara med på en dressyr träning för Nina på Åmåls Ridklubb kl 14. Puttes första träning i grupp och fjärde gången i ridhus så det blir spännande att se vad han säger om det! 





NY INACORDERING

Igår tog jag först sovmorgon och sen åkte jag och pappa till stan för att köpa en plastback att ha saker i i sadelkammaren, springbyxor och vinter kängor. Vi hittade allt efter någon timme i stan och sen när vi kom hem igen så åt vi lunch innan jag och mamma gick ut i  stallet och fixade allt till hästarna och sen städade jag i sadelkammaren så det skulle bli plats åt våran nya inacordering








Klockan 18 kom nämligen en stor fin fux tjej hit till stallet och fyllde den sista av dom två nybyggda boxarna vi hade. Så nu är vårt lilla stall på 6 boxar fullt, mysigt! När vi hade visat vart allt fanns och vart hon kunde ställa sina grejer osv så var det raka vägen in och byta om och sen åka till stan igen för att handla ihop med Erika och sen åka hem till henne och David och laga mat och prata massor. ♥ Tiden flög förbi och vips så var klockan ett innan jag var hemma och redo att sova.



 
Klockan sju i morse så ringde alarmet på mobilen och det var bara att slänga i sig lite frukost, dra på overallen och ut i stallet för att vid halv åtta möta alla andra i stallet och släppa ihop nya hästen med vår lilla flock. Det blev inget värre drama mer än lite bus och pip + ledar valacken vaktade nya hästen så dom andra inte fick hälsa riktigt. Nu går dom i alla  fall lugna och glada i hagen utanför köksfönstret allihopa. När dom väl hade lugnat sig så gick vi alla in i stallet och mockade och fixade iordning allt, skönt att ha det gjort så tidigt på morgonen! När alla hade åkt så gosade jag med katterna en stund, pysslade om kaninen och sen fyllde jag och pappa på mer hö i foderhäcken i hästarnas hage.

 






Nu har jag legat i soffan och bara myst i nån timma, haft jullov. Om en stund tänkte jag gå ut och rida Roze och sen ev Putte också, vad kvällen har att bjuda på får vi se!
 

STRESSAD PÅ JULLOVET

Jag känner mest bara, hur fan är det möjligt? Jag är stressad på jullovet...suck.
 
Jag har verkligen kämpat asset av mig den här hösten och det har verkligen varit så helvetes jobbigt, återigen tack till alla underbara människor som funnits där som stöd och bollplank. 
 
Jag har verkligen försökt prioritera sömn nu under början av jullovet för att återigen bli utvilad och samla energi inför vårterminen. Dock har jag under så lång tid pressat mig själv så hårt att det bara är att inse att det inte går att ta ett par sovmornar och sen är man back on track. Jag börjar få lite lätt panik över att inte lovet ska räcka till, tänk om jag inte är redo den 8 januari, tänk om jag inte fixar det? Alla jävla tankar som snurrar, allt jag skulle vilja orka med under lovet men som jag verkligen inte orkar. Vad händer om jag inte orkar sen heller? Kommer jag orka skolan + Roze? Hur gör jag med Roze annars? Åhh blir så trött på allt och framför allt så jävla ur less på att inte ha energin att orka.
 

JUL

På julafton så tog jag först sovmorgon, sen blev det en snabbis ut i stallet för att mocka osv och sen in och fixa iordning sig innan delar av mammas släkt kom hit och vi gick vidare hem till farmor och farfar där alla andra redan var. Förr firade vi varannan jul med mammas släkt och varannan med pappas men nu har mina kusiner och min moster på för flera år sen flyttat från Göteborg till Malmö, Lund och Stockholm så nu kommer Mormor, morfar, min morbror och hans sambo hit varje år och så firar dom med oss och hela pappas släkt hemma hos farmor och farfar, faktiskt nästan mysigast så om jag får säga vad jag tycker. ♥
 
Julafton såg ut som den brukar göra, först julmat kl 13 fram till kalle anka kl 15-14 sen julklapps utdelning och efter det risallamallta med fruktsallad och sen Carl-Bertils Jul på tv:n och julgodis. ♥
 
 
 
På juldagen tog jag återigen sovmorgon och sen gick jag ut i stallet och fixade i det fina vädret + tog in Roze och borstade henne länge, friserade hennes förväxta man lite och sen red jag barbacka i paddocken. Trodde först att jag skulle få ångra mitt beslut att rida barbacka när hon piggt och busigt skakade på huvudet och halvt dansade ut till paddocken..men min älskade pingla var bara lite spänd i början och sen slappnade hon av som vanligt. ♥
 
Jobbade ganska länge i skritt meg böjda spår och lite skänkelvikningar + ett par bommar för att få henne mjuk och uppvärmd. Travade sen samma övningar med små skritt pauser. Hon var för att ha stått i ca 2 månader väldigt fin men har förmodligen gått och spänt sig när hon var halt för hon är mycket stelare i höger varv så det får bli lite extra jobb lagt på att få henne liksidig nu i igångsättningen! 
 
 
 
Man får dessutom alltid lite publik om man rider i paddocken, nice med uppmärksamhet enligt Roze! ;)
 
 
Mamma kom ut och knäppte någr mobilbilder också.
 
 

 
Vääldigt kallt gämnfört med tidigare (-10) grader men vad gör det när man han en supergo overall? Jätte ful och jätte skön, tur det inte är så mycket folk här ute på landet..haha!

VINTER

Tog först sovmorgon tills jag vaknade, sen snabb frukost och nu stallet medans solen lyser! Nu har vintern kommit hit också! -10 grader, så nu har min gosiga overall fått komma fram ur garderoben igen! 







GOD JUL




HADE VISST GLÖMT

Jag hade visst råkat glömma att man ska slå in julklapparna också...heheh...bilderna får komma imorgon istället! 






SNEAK PEAK PÅ MINA FREAK













DAN FÖRE DOPPAREDAN

I morse tog jag sovmorgon tills jag vaknade vid halv 10 sen blev det frukost i lugn och ro innan jag samlade mod till mig och ringde en hovslagare till Putte. Tycker verkligen det är fruktandsvärt obehagligt att ringa och be folk om saker men jag överlevde ju denna gången också, 5 januari får plutten dojjor runt om med brodd och snösulor. Just nu är det ganska ordentligt isigt på vägarna här så fram tills den femte så får Putte nöja sig med att bli motionerad i paddocken för det mesta. 
 
Ca kl 11 eller nått sånt så kom Erika hit och vi rakade Putte. Det var första gången någonsin för hans del så han spände sig och var väldigt fundersam först men slappnade snabbt av och stod jätte snällt som den lilla ängeln han är! Så nu kan vi stolt lägga till lättklippt på listan över meriter/egenskaper! ;) Körde en så kallad "jaktklippning" på honom, rakade alltså bara halsen/bogpartiet och sen snett ner över magen till jumsken. Dels för att det är mest på halsen/bogen/sadelgjordsläget som han svettas och för att det inte skulle ta för lång tid och bli för jobbigt för honom första gången. 
 
Till Roze har jag ju köpt en mindre klippmaskin som är tystgående men eftersom han inte brydde sig särskilt mycket så klippte jag Putte med den stora maskinen, den är mer högljud med mycket starkare och snabbare = lättare att klippa med. När vi bara hade liite finputts kvar så bestämde den sig dock för att lägga av..lagom kul..som tur var så fanns ju Rozes maskin så den fick komma till undsättning. Så nu är han nyklippt och redo för att ridas utan att bada i svett! 
 
När han var klar så fick han gå ut i paddocken och rulla av sig ordentligt så alla småhår lossnade. Roze fick följa med som sällskap och dom lekte runt en stund och sen gick vi alla fyra på en promenad i kanske en kvart innan dom belv avborstade, fick på sig täcken och gick ut i hagen igen. Fotade när dom busade i paddocken så bilder kommer i kväll! Nu ska jag ut och mocka och packa höpåsar åt hästarna innan det blir in och städa + julpynta!

JULKLAPPAR - CHECK

Nu är vi på väg hem från Karstad och i bagagen ligger båda julklappar till släkten, mig själv och Putte. Bilder kommer senare! 




rm saddle UF

Så äntligen ska ni få höra om mitt och Rebeccas UF som vi ska driva tills farm i vår!
 
Vi säljer broderade sadelskydd i olika modeller och ett par olika färger. Du väljer själv om du vill ha ditt eller din hästs namn broderat och man kan dessutom för en liten summa få strass stenar runt namnet!
 
Dressyrmodell finns i färgen marinblått & hoppmodell i marinblått och svart.

Brodyret finns i tre olika stilar samt i färgerna vitt, silver och guld.

Sadelskydd med ett valfritt* brodyr- 250kr

Sadelskydd med ett valfritt* brodyr med strass stenar - 275kr

*(max tio bokstäver/siffror, vid längre namn kontakta oss för pris)
 
 
 
 
 
(guld färgen ser något gul ut på bilden men det är då den är lite skimrande och därför reflekterar när man tar kort)
 
Typsnitt 1           
 
 
 
 
 
Typsnitt 2          
 
 
 
 
Typsnitt 3         
 
 
Om du har frågor eller vill beställa så kan du kommentera här eller maila oss på [email protected] eller skicka ett meddelande till oss HÄR på facebook!
 
Pengar förs över till vårat konto och vi skickar ditt skydd via posten. Frakten för ett eller två skydd går på 54kr, vid beställning av fler skydd kontakta oss för info om fraktkostnad. Bor du i närheten av Åmål, Karlstad eller Storfors kan vi mötas upp och du får ditt skydd direkt från oss och kan då välja att betala kontant.
 

JULGRANS JAKT

Dagens julgrans jakt blev lyckad och alla familjer i släkten på pappas sida fick med sig var sin fin gran hem. Det är verkligen nått specielt med att leta upp den där perfekta granen i skogen istället för att åka till coop och köpa en! Det har aldirg hänt så länge jag varit liten och jag hoppas denna super mysiga tradition kan hålla i sig i många år till! ♥ Det hela avslutades med den obligatoriska korvgrillningen, mys på hög nivå!






När vi kom hem hade mamma bakat lussebullar och chokladkakor, mumma!
 
 
 
Mitt rum är för litet för att det ska få platts en julgran där också men lite ris fick i alla fall följa med in så det blir lite julstämning i hela huset!
 
 
 Imorgon blir det först tandläkaren tidigt på morgonen, håll tummarna för att jag inte har några hål eller andra hemskheter som gör att jag behöver spendera en enda extra minut där, fy!! Sen blir det hem och hämta lillasyster och sen styr bilen mot Karlstad för julklapps shopping, har lixom köpt två julklappar...hehe väl förberedd osv ;)
 

SALMA & PUTTE IGÅR

Putte var pigg och glad men skötte sig fint i traven och i galoppen fick han mest busa lite som han ville för en gångs skull. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FÖRBEREDELSER

Igår avslutades dagen med varma mackor, julmust och lite provsmak av julgodis hemma hos faster med delar av släkten, såå mysigt ♥
 
Idag blir det förberedelser inför jul, äntligen börjar jag också få lite stämning!! Jag ska snart gå och byta om till varma kläder och göra mig i ordning för vid halv 12 blir det ut i skogen och leta julgran och sen avslutar vi med att grilla korv, hjälp vad jag älskar min släkt och hjäkp vad jag älskar jul!!
 
Åhh vad jag längtar efter detta!!
 
 

IGÅNGSÄTTNING - HÄR KOMMER JAG

Rozes igångsättning börjar idag. I och med att hon går i så stora hagar men hästkompis så bedömmer jag henne vara "igångskrittad" och jag kommer alltså lungt börja jogga igång henne nu. Eller så lungt det går..är ungefär 110% säker på att hon kommer vara något av en tickande bomb..hehe.
 
(knyter västen på bilden, haha)
 
Idag ska jag i alla fall rida ut på Roze med Selma på Putte. Eftersom putte är igång och kan gå hårdare än Roze så tänkte jag att vi skulle rida nere på dom stora ängarna på andra sidan stora vägen så kan man själv välja hur hårt man rider men ändå ha sällskap av varandra. Är det inte piss väder så tänkte jag rida Roze en stund och sen fota Selma och Putte, kul både för henne, er och mig! 
 
Vi hörs mer senare idag och förhoppningsvis är vädret på vår sida så jag har lite bilder att bjuda på! 

ÅRETS FÖRSTA

Idag fick jag (och mamma) årets första julklapp av Selma som tack för att hon får låna Putte att rida på. Själv funderade jag på att ge henne en julklapp som tack för att hon rider honom, kul när det är lika uppskattat från båda håll! :D




DAGS FÖR KLIPPNING

Hästarna står just nu inne och mummsar hö eftersom Putte blev väldigt svettig under ridpasset. Nu ska jag ta en varm dusch och sen ska dom få komma ut i några timmar igen. Men jag har nu bestämt att det är dags att investera i ett ordentligt tjockt vintertäcke till Putte och sen blir det en jaktklippning för honom så han slipper ha så svårt att torka efter att han blivit riden! Han har aldrig varit rakad tidigare förutom när veterinären rakade honom lite på halsen när han skulle chip märkas så det blir spännande att se om han är lika genomsnäll när han ska klippas som med allt annat, kan verkligen inte tro nått annat om honom!
 
Nått sånt här hade jag tänkt mig att det skulle se ut! Bilden är lånad från google.

VÄDRET VAR MED OSS!

Nyss kommit in i värmen och sittern nu och äter korvstråganoff och potatis..för tredje gången denna veckan, haha! Vi fick det i måndags i skolan och sen i typ torsdags eller när det va så var det "ris och olika grytor" till mat och då lyckades vi komma precis när det var korvstråganoff och sen i dag när jag kom in så mötte mamma mig i dörren och sa glatt att hon hade gjort korvstråganoff "för det va ju så länge sen sist" haha..
 
Jag och Selma hade i alla fall en fin tur i det kalla men fina vädret. Dock är det helt sjukt vad fort det blir mörkt! Solen gick liksom ner klockan två och vid halv fyra var det svart. Här får ni ett provsmak av bilderna så länge!
 

SUSSAR SÖTT

När ni läser det här så sussar jag sött i min säng, njuter av jullovets första sovmorgon!
 
Igår kväll blev det egentid framför datorn hela kvällen. Jag ÄLSKAR VERKLIGEN att bo på Lillerud av hela mitt hjärta och jag älskar att i princip vara omgiven av männiksor konstant, från kl 7 på morgonen till klockan 22 på kvällen, där mellan sover jag en stund och sen är man återigen omgiven av sina bästa vänner. För mig som är lite lätt översocial och hatar att göra saker själv så är det verkligen underbar men igår kväll var det faktiskt fantastiskt skönt att vara själv en stund. Dom senaste veckorna har verkligen pumpat varje liten droppe av energi ur mig och många av mina vänner på Lillerud och man är verkligen helt färdig. Att då få sätta sig framför datorn och bara vara, inte prata, inte konsentera sig, inte prestera och framför allt inte tänka på några måsten, det var så himla skönt! Livet har verkligen kastat så jäkla mycket skit på mig och på människor jag bryr mig obeskrivligt mycket om det senaste, men nog fasen står vi här nu, vi överlevde, vi klarade det mot alla odds och NU STÅR VI HÄR, starkare än någonsin och kan ge oss själva och varandra den största klappen på axeln någonsin!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EN BARFOTAGALNING SKOR

Många männiksor som väljer att ha sina hästar barfota ses ofta som extrema galningar som mer eller mindre plågar sina hästar genom att ha sina hästar barfota, det finns säkert männiksor av den sorten också men jag tycker att bilden av "barfotamänniskor" har blivit väldigt extrem det senaste.
 
Hur jag kom in på detta med barfota var av den enkla anledning att det var ett helvete att sko Roze då hon var uppriktigt rädd för hovslagare. Antagligen har hon fått stryk nån gång i sammband med att hon blivit skodd. Hur som helst så var det då jag kom i kontakt med SANCHP och Kent Wiberg. Jag antar att jag läste på nätet om barfota osv och SANHCP är en organisation som förespråkar den så kallade "vildhäst-metoden". En metod som går ut på studier på hur vildhästar sliter sina hovar. Jag gick i alla fall 2011 min grundkurs i hovvård för SANHCP med Kent som instruktör och blev då diplomerad underhållsverkare. 2012 eller 2013 gick jag återigen kursen då jag hade fått en hel del praktisk erfarenhet och kunde ha mer förståelse/bidra med fler frågor under en kurs, som ett slags check på att jag gjorde rätt helt enkelt.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Dom första två åren verkade jag och Kent varrannan gång en gång verkade jag, sen kom Ken och verkade + gav mig tips och svarade på frågor. Han är utbildad till hästmassör också så känner mig väldigt trygg med att han har bra koll på hästen som helhet vilket har varit väldigt skönt! Nu har jag i vart fall sen ca 2 år tillbaka verkat själv och bara haft ut kent nån gång.
 
Roze funkar ju verkligen inte att sko så hon har fått broddade barfota-boots som hon har när det är halt. Putte däremot har jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med. Han kom ju till mig på påsklovet i våras och hade då katastrof långa hovar och jag har sen dag ett verkat honom själv och han har nu små fina ponny fötter och är inte öm, nöjd matte och nöjd häst. Nu börjar det dock bli vinter varning här hos oss i Dalsland och jag vill inte att han ska gå och spänna sig i hagen för att han är rädd att halka eller att det inte ska gå att rida honom pga att det är halt så jag har nu bestämt mig för att han ska skos i vinter så jag ska kunna brodda honom. 
 
 
Jag är verkligen en inbiten barfotamänniska som ser enorma fördelar med att ha hästarna barfota, framför allt den enormt ökade blodcirkulationen dom får i benen som hjälper till att läka små skador samt ger friskare ben över lag. Det har faktiskt hänt flera gånger när Roze stog i skolans stall att dom som hade helgjouren ringde och sa att hon var jätte jätte varm i alla benen, svaret, avsevärt mer blodcirkulation än en skodd häst. Hur som helst så tycker jag just nu att fördelarna överväger nackdelarna för Puttes del.
 
  1. Jag vill inte att han ska behöva halka runt i hagen/bli oridbar så fort det är halt
  2. Det är inte jag utan mina föräldrar som släpper ut hästarna här hemma (eftersom jag bor på skolan) och jag vill inte ge dom ännu mer jobb med ytterligare en häst som behöver barfotaboots.
  3. Det är fota Erika eller Selma som rider Putte under veckorna och jag vill att det ska vara så smidigt som möjligt för dom, Selma är ju trotts allt bara typ 13år eller nått sånt (?).
Så del ett är nu att lyckas få tag i en bra hovslagare som lyssnar på hur jag vill ha det (höhö) och som är duktig. Det känns som det kan bli något av en utmaning så här mitt uppe i jul..men vi får se. Tror jag har fått ett namn som jag ska testa att ringa imorgon! Del två blir garanterat att köpa boots (vanliga) till mr Putte som han kan ha i hagen. Lilla bushästen som inte har 100% koll ska inte gå broddad i hagen utan boots!
 
 

JULLOV

I morse började dagen med 1,5 h julmys med klassen, julgodis bak och julmusik + umgås med några av dom bästa människorna jag har i mitt liv just nu, hur mycket bättre kan det bli? Sen var det dags för två timmar super omöjligt svårt prov och det gick väl tyvärr sådär..men nu är det gjort i alla fall!! Sen var det lunch och julavslutning med dans runt granen, tävlingar och julgodis.
 




När vi slutat stog pappa utanför mitt hus och väntade och så hjälptes vi åt att lovstäda mitt rum innan vi åkte in till Karlstad och köpte julklapp till lillasyrran. Sen blev det mat innan vi åkte hem. Sen vi kom hem har jag gosat en stund med Felix och Wille som blev helt överlyckliga när jag kom hem, så underbara ♥  och nu sitter jag med datorn i köket omgiven av röda julgardiner och levandeljus och kan äntligen säga att det är jullov!



 

DEL ETT, CHECK

Så satte jag det där jäkla A:et i slutbetyg i engelska, JAG ÄR SÅ JÄVLA STOLT ÖVER MIG SJÄLV!! Som jag har KÄMPAT!!!!! :'D


Nu är det "bara" fysikprovet från helvetet kvar imorgon sen är det fasen över för den här gången! Hur det än går så har jag gjort mitt bästa utifrån dom förutsättningar som jag fått och hur det än går så är jag stolt över hur jävla hårt jag har kämpat den här terminen! Klapp på axeln, fy vad jag är bra!

OM JAG ÖVERLEVER

Om jag överlever idag och sen fysik provet imorgon då kan jag inte beskriva hur stolt jag kommer vara över mig själv. Men asså just nu...fy fan vilken ångest!!!





KÄNSLOR KRING ROZE JUST NU

Min motivation när det kommer till Roze just nu är verkligen körd i botten. Hon blev ju halt i slutet på sportlovet och är fortfarande lite knackig. Vi har haft otur med vrickningar i hagen förut och sega mini hältor som följd. Det har dock alltid gått bra och hon hade innan hon skadade sig i hagen i höstas inte varit halt på över ett år och började verkligen bli riktigt fin igen. 
 
Just nu känner jag mig dock bara helt uppgiven, det känns helt hopplöst, jag har helt tappat sugen. Det känns inte som att hon någonsin kommer bli bra igen, det känns verkligen som att det är över för oss. Jag har ingen vettig anledning eller några som helst bevis på att det skulle vara så men det är bara en känsla jag har, nu är det kört, hon kommer inte bli bra och hon kommer aldrig gå på transporten och komma med till skolan det är så det känns. Den känslan är så jävla jobbig och deprimerande att det inte är sant och jag mår typ dåligt av att se henne eftersom det känns som att hon aldrig mer kommer bli bra. Jag har varit i stallet bara ett par gånger dom senaste två veckorna, jag vill inte dit längre, allt känns bara hopplöst, uppgivet och meningslöst.
 
Jag har ju varit piss sjuk och haft suuuuper mycket i skolan så mår ju inte på topp för övrigt så jag hoppas verkligen det börjar kännas bättre under jullovet..men just nu..asså fy vad skit allt känns!
 
I ett försök att bli lite motiverad tänkte jag visa några av alla bilder jag har på mig och Roze när hon är igång och mår bra, min vackra madam ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GOD NATT

Nej nu är det färdig pluggat för ikväll, nu ska jag sooova. Kan förvarna om ett  inlägg som kommer upp här imorgon bitti också, många starka och förvirrade känslor vill jag lova!
 
 
 

TACK SVERIGE FÖR ALL ÅNGEST

Sitter och pluggar historia som en galning inför imorgon och fysik inför på fredag. Sätter man inte A på "storprovet" i fysik (vi har ett nu innan jul och ett innan sommarlovet) ja då kan man glömma att få ett A i slutbetyg. Nu eller aldrig, har man inte fullt fokus under dom två timmarna är det kört för resten av kursen, inget A på fredag, inget A i slutbetyg. Kände att denna texten av Jenny Strömstedt beskrev det hela rätt bra!

 

 

"Det är sista veckan före jullovet. Det är sista proven och sista chansen för terminen att nå önskebetyget innan det skrivs in i den digitala evigheten på Schoolsoft. Bokstäverna som inte går att ändra. Versalerna som visar vägen mot stjärnorna för den som lyckas och som skickar ut övriga i världsrymdens svarta hål.

 

Frågorna dyker upp från flera håll i sociala medier som ekande nödrop i vinternatten: Hur ska jag hjälpa mitt sönderstressade barn? Det enda hen pratar om i skolan är betygen?

 

Det enda jag vet är att det råder betygshets i alla möjliga skolor, fria och kommunala, på landet och i surdegsträsket. I alldeles för många skymningsskumma rum sitter det barn och gråter över att de misslyckats att nå delkriterierna för betyg B eller om det var C eller D som var målet, på ett sketet läxförhör.

 

De gråter av utmattning efter att ha pluggat oproportionerligt mycket till ett pyttelitet diagnostiskt prov, som ändå betygssätts och vägs in i delmålen, samtidigt som det är stort mattetest och SO-redovisning dagen efter.
"Jag måste plugga på allt för om man får fyra A i de olika delmålen och ett E så får man ändå D i betyg".

 

"Även om man har A på alla prov och kan analysera Harry Potters faderskomplex och Chelseas förutsättningar att vinna Premier League på engelska, så får man F om man inte vågar prata högt inför hela klassen."
Med andra ord så gör utformningen av dagens kunskaps- och målrelaterade betyg att en elev som till exempel uppnår A i alla betygskriterier utom ett där eleven får underkänt, inte blir godkänd alls.

 

Själva målen är för en utomstående dessutom så formulerade att det hela framstår som en bedömningssport snarare än en objektiv checklista.


Man förstår att svaga elever utan tillräckligt stöd struntar i alltihop. Att den som är briljant på några delmål men inte lyckas med allt får självförtroendet nedtryckt i skorna.

 

Sedan gråter de fortfarande små barnen också när "alla andra" får betyg på att de är mycket bättre än de själva enligt skolans bedömningsmatris. I en framgångsfixerad kultur kan det vara svårt även för en vuxen människa med flera års navelskådande terapi i bakfickan att skilja mellan människa och prestation. Om en majoritet i riksdagen i framtiden röstar för att sänka betygsåldern till fjärdeklass tänker jag att det kommer att gråtas ännu mer.

 

Det är bra i att vilja lära sig saker. Det är inget fel i att sätta höga mål och att följa upp dem. Det är viktigt med en nära kommunikation mellan lärare och hem om vad som behöver jobbas på. Men som stenåldersförälder tvingas man ändå göra en och annan reflektion över nu och då.

I dag får vi på utvecklingssamtalen i sexan höra att barnen redan nu borde tänka över vilket yrke de ska välja så att de kan sätta rätt mål för sina betyg.Då uppmuntrades vi att pröva oss fram och hålla alla dörrar öppna.I dag förhåller sig barnen till ett antal etablerade praxis i betygsystemet som får det att knyta sig i magen när de måste prestera målmedvetet och på topp vid varje enskilt prövningstillfälle för att inte bli loosers för livet.Då hade vi en skola som tillät oss att balla ur på ett sätt som uppväxande människor inte sällan ballar ur. Vi fick lov att vara hormonella och utflippade tonåringar med temporära hjärnsläpp och ändå komma igen eftersom betygen baserades på helheten.

 

"Du lär för hela livet. Jämför dig inte med andra. Vi älskar dig för den du är inte vad du gör", rabblar vi nu som mantran till våra sönderstressade ungdomar och får en snäsning tillbaka.
"Det funkar inte så nu för tiden".
Det gör visst inte det.

 

En elvaåring som ännu inte fått betyg men hör vad de äldre skolkamraterna pratar om gör en mer drastisk analys:


"Om man tappar bort sin penna så kan man inte skriva, så då får man dåliga betyg och då får man inget jobb när man går ut skolan och då svälter man och dör."

 


Den som vill vägleda sina barn både mot en ljus framtid och själsligt lugn har en del att fundera över.


Hur gör man?
Den som har ett svar får inte betyg alls. Men en påse skumtomtar."

- Jenny Strömstedt


PUTTES FÖRSTA GÅNG I STORT RIDHUS

Här kommer ett gäng bilder från första gången Putte var i ett ridhus större än 20x40. Dessutom tredje gången någonsin som han var i ridhus.
 
Fokus under detta passet var framför allt att han skulle vara lugn och inte bli springig. Gav upp fotandet efter en stund då bilderna inte blev roliga pga dåligt ljus + jag bakom kameran som inte fotat på evigheter men här kommer några bilder i alla fall!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GULD BÄBISEN I SÖNDAGS ♥


JULIG SÖNDAG, MÅNDAG OCH TISDAG

Igår (söndag) så tog jag en välbehövd sovmorgon innan det blev frukost + plugg fram till klockan 13 då Erika kom. Vi myste lite med Felix och Wille och sen ut i stallet. Pysslade om hästarna och skrittade ut i ca 40 minuter på dom dtora ängarna vi har, väldigt mysigt men väldigt kallt då det blåste som bara den.
 
Hästarna var väldigt pigga båda två men förutom vid ett tillfälle då Roze gjorde världens hopp och sen planerade en fartfylld galopp som jag lyckligtvis fick stopp på rätt snabbt så skötte dom sig exemplariskt. ♥
 
 
När vi var klara i stallet och hästrna återigen var ute i hagen så hade vi 25 minuter på oss att byta om, äta och åka 8 km till Åmåls Ridklubb för att kolla på lucia show..bra planering osv. Tre minuter över fyra rullade vi i alla fall in på parkeringen och smög in under första sången som lucia tåget sjöng..hehe. Sen var det maskeradhoppning (70-110cm), spegelritt, presentation av dom nya ridskolehästarna, gymkana, fika osv.
 
När det var slut så åkte vi till stan och handlade + köpte med oss pizza hem. Erika åkte sen hem och åt pizza med David och jag åkte till min faster Mia och åt pizza med henne. Sen var det hem och packa för att sen få skjuts av gull-pappa till skolan.
 
Idag har vi haft en riktig plugg dag i skolan och alla mina hjärnceller har nog dött känns det som..sparar sista pluggandet tilll historia provet till imorgon. Dagen avslutades i alla fall mysigt med peppakakor, lussekatt, glögg och skolans lucia show i ridhuset, asså Lillerud ♥ ♥
 
Morgondagen är som alla tisdagar bästa dagen på hela veckan. Vi har "hästkunskap" på förmiddagen, en tioretisk kurs som handlar framför allt om hästars foder/saker/beteenden kring det. Kommer dock handla mer om sjukdommar och så framöver också. På eftermiddagen har vi ridning + tränar på olika praktiska saker som har med hästar att göra. Särskilt för i morgon är dessutom att skolan bjuder på sitt årliga julbord till lunch och det är veeeeerkligen to die for!! Det finns allt som ska finnas på ett julbord och lite till, dessutom är allt hemmagjort typ, asså fy vad jag älskar jul och fy vad jag älskar Lilleruds skolmat ♥
 

ETT JULKLAPPS TIPS

När Erika fyllde år för några veckor sen så fick hon ett ljus med ett foto av oss och hästarna på. Det blev verkligen jätte fint och jag rekomenderar det verkligen som en julklapp! Tog ca en vecka från att jag beställt det till att jag fick det och kvalitén på bilden var super bra och själva ljuset var jätte fint, dessutom var det vackert inslaget när det kom! 
 
 Ni hittar ljusen här!  → http://designbyc.nu ←
 

MYS MED FELIX

Finns det på riktigt något mysigare än en hundvalp? Bäbismage ♥ ♥ ♥

 

HELGEN

Igår var verkligen en jävla skit dag, jag pluggade asset av mig hela dagen och på em kommer mamma hem och börjar bråka över världens småsak. Väääldigt sällan vi är osams med igår så! Hela kvällen var paj tack vare det och ja hela dagen var helt enkelt skit. 
 
Idag tog jag sovmorgon till strax innan 10 och sen vid halv 11 kom min fasters man och hjälpte mig med engelskan. Vi hade två läsförståelse uppgifter och jag förstår vad det står och hur jag ska svara på frågorna men tycker det är svårt med stavningen och hur jag ska formulera mig pga min dyslexi. Han läste även igenom min svenska uppgift så nu har jag skickat in den, skönt. Engelskan har en tjej i klassen som är jätte duktig lovat att läsa igenom så tänkte låta henne göra det också innna jag skickar in. Den ska trotts allt inte vara inne före den 18:onde.
 
På eftermiddagen tog jag och pappa en liten mini promenad med hundarna och gick och kollade till hästrna i hagen. Jag är fortfarande jätte förkyld så mamma tar hand om dom åt mig, blir typ helt anfådd av att gå 10 meter.När vi var tillbaka efter promenaden myste jag med Felix och Wille samtidigt som jag kollade på tv innan jag tog en dusch och gjorde mig i ordning för farmors 65års kalas. Nu har vi nyss kommit hem för en stund sen och jag ska nog snart gå och lägga mig.
 
 
Imorgon ska jag sova tills jag vaknar, sen frukost + plugga tills Erika kommer hit vig halv 1-1. Då blir det stallet och en skritt tur ut på hästarna, lite mys med Felix och sen stan för att äta nått gott innan vi åker till Åmåls Ridklubb för att kolla på lucia show kl 16. Mys eftermiddag med andra ord ♥
 
Senare på kvällen åker jag förmodligen tillbaka upp till skolan och gör ett försök på måndag trotts min förkylning. Behöver verkligen vara i skolan under veckan som kommer!
 

HÄSTBRIST

Lika lite häst som det blivit här på bloggen, lika lite häst har det varit i mitt liv det senate. Jätte tråkigt tror jag både ni och jag tycker, eller har jag fel?
 
Roze flyttade ju hem från skolan i höstas i samband med att jag hade höstlov och praktik. Bara 3 dagar innan hon och jag skulle flytta tillbaka till skolan så blev hon halt och fick därför stanna hemma. Hon är fortfarande liite knackig men är redo att sättas igång. Antingen så förvinner knackigheten som inte längre är en hälta utan snarare stelhet eller så blir hon dålig igen och vi får ta ut veterinär. Det som stoppar oss just nu är min mega förkylning och alla prov vi har haft/har kvar innan jullovet äntligen är här. Om jag inte hinner börja sätta igång henne innan jullovet så kommer jag göra det under jullovet och blir hon inte halt så kommer hon följa med mig till skolan när vårterminen börjar.
 
 
Putte rids några dagar i veckan av Selma och några av Erika + att jag rider honom ibland på helgen. Jag får ju dock mest sms raporter om hur han sköter sig eftersom jag inte är hemma under veckorna utan bor på skolan. Men han sköter sig jätte bra och blir bara starkare och starkare i både traven och galoppen! Dock är han lite vinterbusig iland, hehe ;) Under jullovet ska jag bomba er med bilder och filmer så ni också får se hur det går för honom! 
 
 
Förhoppningsvis blir vårterminen inte lika kaos artad i skolan så jag komemr ha mer tid för både hästarna och bloggen! Håll ut!

1, 2, 3, KAOS

Igår förmiddag skrev jag som planerat klart svenska uppgiften och tog som planerat en lunch paus och åt lite pannkakor, hängde tvätt och plockade ur/i diskmaskinen, sen helt plötsligt fick pappa som är hemma och är jätte förkyld gallstens-anfall och kunde knappt stå upp, aldrig sett honom ha så ont som när farmor kom och hämtade honom och körde honom till sjukhuset..så obehagligt! Så då blev det lite kaos och jag fick vakta hundvalp istället för att plugga. Dock släppte smärtan efter några timmars väntade på akuten (suck) så det gick bra med honom. ♥
 
Jobbade en hel del med mitt och Rebeccas UF företag igår kväll så nu är vi redo att ta emot beställningar! Ett inlägg bara om det kommer upp här senare idag! 
 
Idag sov jag till 9, sen har jag vaktat hundvalp samtidigt som jag svarat på beställningar till vårat UF + läst bloggar. Kännde att jag behövde vila hjärnan lite från allt plugg några timmar idag, är verkligen helt slut! 
 
Fotade Felix lite förut, här kommer ett litet smakprov! Vill ni se mer? :D
 
 
 

STALLET FIXAT → PLUGG

Nu är alla hästar ute, stallet sopat, mina hästars boxar mockade, hönäten är fyllda, vattnet är bytt och katterna och kanninen har fått frukost.

 
 
 
 
Nu sitter jag inne med en kopp te och myskläder och ska alldeles strax ta tag i en svenska uppgift som ska vara inne på söndag, efter det blir det en varm dusch innan lunch och sen engelska plugg. Idag blir en riktig sitta-inne-och-mysa-dag. Det blåser halvt storm ute och man vet inte om det är snö eller regn som kommer ner, två plussgrader och svinkallt är det!

LILLEN

Bild lånad av Selma från när hon red Putte i söndags eller måndags (hon red båda dagarna). :)




SLÄKT HELG OCH FÖRKYLNING

I fredags eftermiddag plockade min kusin (på mammas sida), hennes man och hennes ett och ett halvt åriga dotter upp mig på skolan. Dom åkte ändå förbi Karlstad när dom åkte från Stockholm hem till oss. Hela mammas släkt kom nämligen till oss i helgen för att fira mammas 50års dag. Så fredag/lördag var det massa god mat och umgås med släkten som gällde. 
 
På söndag morgon så åkte jag och pappa till Norge för att hämta hem familjens nya hundvalp som ni har sett ett par bilder på (mer kommer!). Pappa hade vid det laget varit ordentligt förkyld med feber osv sen på torsdagen och jag började också känna mig sjuk. Hela söndagen gick åt till att passa Felix (valpen) så pappa fick vila. 
 
På måndagen vakande jag med jätte huvudverk och ont i öron/hals så jag bestämde mig för att sova ett tag till och sen åka till skolan och göra det viktigaste. Mamma som hade tagit ledigt då det var hennes 50års dag skjuttsade upp mig till skolan så jag fick göra muntliga nationella i engelska och vara med på historia lektionen. Under tiden handlade hon julklappar i Karlstad och sen åkte vi hem. Väl hemma så sov jag lite, myste med valpen och sen åkte jag med rådgivaren för mitt och Rebeccas UF företag till en av våra samarbetspartners för att göra klart det sista inför lanseringen av våran produkt!! Ska bli jätte kul att få visa er imorgon!!! Efter tre timmars jobb så var vi klara och hade fått ett toppen resultat! Bilen styrde sen hemmåt för att avsluta dagen med att äta tårta/ge mamma födelsedags presenter. Sen kan jag säg att jag somnade som en döds trött jag vet inte vad...!
 
Idag skjutsade pappa en super förkyld version av mig till skolan. Först hästkunskap, sen markarbete (ja att rida var ett jätte smart beslut....not) och efter det träning/genomgång av hur man lastar häst. Låter som en väldigt chill dag men tro mig, med feber, noll röst och dunkande huvudverk + övriga förkylnings symptom va det mer än nog..
Efter att ha ätit middag med Anna i skolmatsalen så packade jag massa skolböcker och lite kläder och väntade på att världens bästa pappa trots att han är suuuuuuuper förkyld kom och hämtade hem mig. Nu blir det ingen mer skola för mig den här veckan tror jag...är såå förkyld. Och som läraren Anders sa till mig förut idag, "du måste tillåta dig själv att vara sjuk för att bli frisk"...och jag antar att han har rätt..! Dessvärre är jag friskast här hemma nu  så imorgon bitti ska jag ut i stallet och släppa ut 5 hästar, men sen blir det serier, plugg och en jäkla massa te!

NYA FAMILJEMEDLEMMEN

Så mycket söthet i en så liten varelse :'D <3




ÖGONGODIS


FRIDAY MORNING

Så äntligen var den så sjukt efterlängtade dagen här! Freeedag ♥ Hade matte i en timma först i morse vid halv 9, nu har jag ett hål på 1,5 timmar då jag (och typ resten av klassen) jobbade in fysiklektionen vi egentligen skulle haft nu igår. Såå skönt att få en liten paus! Visste knappt vilket ben jag skulle stå på i morse när jag vaknade, huvudet dunkade, jag var yr, när jag böjde mig fram kändes det som att jag skulle spy och som pricken över i så har jag fått ont i halsen + är snuvig..bra timing! Har i alla fall tänkt lägga denna underbara håltimme på att läsa bloggar och blogga själv + lite sista minuten plugg på kemin innan provet kl 11.
 
 
Åh vad jag och Wille ska mysa ikväll ♥
 
 
 
 

SNEAK PEAK PÅ FELIX


GOD NATT

Ikväll har jag varit in en sväng till stan, Karlstad och köpt födelsedags presenter till mamma och påbörjat julklapps shoppingen för i år! Hade sällskap av Fanny en stund och sen gick jag själv och njöt bland allt glitter och alla ljusslingor, asså jul, så himla underbart ♥
 
Nu har jag pluggat inför kemi provet en stund och det känns faktiskt bra..vad har jag missat? ;) haha nej men förhoppningsvis så går det bra också, i vilket fall som helst så har jag det gjort i alla fall! Nej nu ska jag ta och sova så jag förhoppningsvis orkar ta mig upp ur sängen imorgon...!

HÄSTARNA

I söndags red jag och pappa ut, ja ni läste rätt!! Han frågade till min förvåning när jag skulle ut till stallet om jag ville ha ridsällskap, myspys! Vi skrittade i alla fall ut ca en och en halv timma, han på Roze och jag på Putte. Nöjda och glada hästar, och ryttare. ♥
 
 
I måndags och tisdags red Selma Putte i paddocken. Han skötte sig jätte bra men var lite busig på måndagen då han bjöd på några små bocksprång..i skritt...hahah gubben ♥
 
I onsdags var Erika ut och pysslade om Putte och gick på en promenad med honom.
 
Roze har fått vila under veckan men mamma pysslar om henne varje dag. ♥

LITE GULD MITT I ALLT KAOS

Allt har verkligen varit kaos det senaste, framför allr på grund av skolan. Den senaste månaden har man inte frågat sig själv "vad ska jag göra i em/kväll?", man har istället tänkt "vilket prov ska jag plugga på idag?". Jag minns inte senast jag hade en vardagskväll då jag inte pluggade, det är inte hälsosamt! Man måste fasen få kunna tillåta sig att koppla av ibland, men nej..tydligen inte när man läser natur..
 
Så nu ska jag sluta gnälla för nu och berätta om lite roliga saker som är minst sagt på g! I helgen ska mamma firas då hon fyller 50år på måndag, hela tjocka släkten kommer, det blir julbord på restaurang osv. Och nästan bäst av allt, på söndag styr jag och pappa bilen mot Norge...för att hämta hem Felix!!! Felix, åtta veckor dundersöt hundvalp!! Åhh som jag längtar :'D ♥ Det motiverar mig just nu kan jag lova! Bara en dag kvar att fightas för denna veckan och sen massa roligheter, kommer gråta av lycka imorgon kl 15 när det är över, for now.
 
 
↑  Jag hela resan hem från skolan imorgon ↑            

Jag har en människa i mitt liv just nu (och förhoppningsvis för all framtid) som inspirerar mig så galet mycket. Att se henne gå igenom något av det värsta och läskigaste en människa kan uppleva, och klara det, det är inspiration! Jag är så himla imponerad av denna fantastiska människa. Hon lyckas bara av att existera sprida lycka och glädje, hon sätter ord på sånt jag aldrig kunnat förklara, jag menar hur super passande är inte uttrycket "vi är ihjälprovade" när vi har i snitt ett prov varje dag fram till Jul?! Så obeskrivligt stollt över att få just kalla henne min vän.
 
 
I love you when you´r crying on the bathroom floor, more than you could ever imagine ♥ 
 
 

STOR FET MEGA KLAPP PÅ AXELN

Som rubriken lyder så ger jag mig själv nu en stor fet megaklapp på axeln för idag har jag skrivit två nationella prov i engelska och ett matteprov. Dessutom hade vi andra lektioner och sen har jag lagt hela kvällen på att tillsammans med världens bästa pappa som kom för att hjälpa mig skrivit klart affärsplanen för mitt och Rebeccas UF + skrivit en samhälls inlämning. Inlämningen ska jag bara läsa igenom imorgon bitti sen skickar jag in den och affärsplanen ska jag bara klista in lite grejer i inorgon kväll och sen är den också klar. Återigen, klapp på axeln till mig själv, grymt kämpat!! NU ska jag somna med ett trött leende på läpparna.




VECKA FYRTIONIO

Denna hösten har verkligen inte varit någon lek, jag har fått kämpa i skolan, många vänner har haft det jobbigt och Roze har skadat sig. Men nog fasen har jag kämpat och nog fasen har det gett ressultat! Jag har fatastiska vänner runt mig, Roze är under igångsättning och betygen är bra. Men. Igår när man var tvungen att face vecka 49, veckan som man sen många veckor tillbaka har fruktat, veckan man alltid snabbt har blädrat förbi i kalendern, veckan då vi har 1 matte prov, 3 engelska nationella, 1 kemiprov och 1 inlämningsuppgift på allt vi lärt oss under hösten i samhällskunskapen, då kraschade allt. 
 
I´ve been strong all of November, but now that December have arrived, I´ve got no streight left.