Kent Wibergs besök

Nu till detta med hästhuvudverk och vad Rozes hovvårdare/massör sa om min verkningen och under/efter massagen han gav henne.
 
Min verkning
 
Jag har gått 2 grundkurser i hovvåd för SANHCP ( http://www.sanhcp.org/ ) och verkar Roze själv varannan gång och varannan gång kommer Kent ( http://kentwiberg.se ) och verkar henne. Nu var det första gången jag verkat henne själv sen jag gick kurs nr 2 i våras och jag var nöjd med verkningen och hoppades att Kent skulle tycka den var bra också. Och jag kunde inte fått ett bättre betyg om jag får säga det själv! Han sa "vi bokar ingen ny tid, detta klarar du ju galant själv". Stolt tjej :')
 
Massagen
 
Hon hade ont i ryggen, var låst i höger bog och super spänd i nacken.
 
Han masserade henne på dessa 3 områden och man märkte enorm skillnad på henne. Från att han inte hade fått ta henne i nacken alls utan att hon körde in mulen i bogen och hog satts och försökte ta sig därifrån eller att hon kastade sig bakåt så kunde han stå och massera och hon var rellativt avslappnad.
 
Jag har märkt att hon varit mer rädd om nacken nu i kanske 2 månader men hon är ju lite sådär allmänt stoig för det mesta, lite "peta inte på mig om det inte passar mig". Men när jag tänkte efter skulle det kunna stämma ganska bra i tid med när jag lasttränade henne och hon drog i nacken i taket 2 ggr och det trodde Kent mycket möjligt kunde vara en orsak. Hon fick ont och har sedan gått och spänt sig förmodligen.
 
Han sa att hon garanterat hade huvudverk när hon var så spänd i nacken och jag blev först lite förvånad för jag, som många av er verkar det som hade aldrig hört talas om att hästar kunde ha huvudverk. Jag tordde ju absolut på honom då han är väldigt duktig men även för att det är ju rätt logiskt, går vi runt och är jätte spända i nacken så får ju vi huvudverk så varför skulle det inte vara samma för hästar?
 
Men det väckte ändå tankar hos mig..hur många kännde till att hästar kunde ha huvudverk? Jag frågade J i stallet då hon har hållt på med hästar länge och hon hade haft 2 hästar som haft huvudverk. Jag började undra om det bara var jag som missat detta så jag frågade er men som sagt så var det många av er som inte heller kände till det. Jag fick bland annat frågan hur vet man om hästen har huvudverk? och jag skulle väl vilja säga, ta ut en duktig massör som känner över hästen och ser om den är spänd i nacken.
 
Hur som helst så kan man ju tänka sig själv att gå runt med sprängande huvudverk..vad blir man då på för humör? Jo man blir grinig och orkar inte med att någon håller på och masar och kladdar på en. Så förhoppningsvis kommer madam surputta bli mer possetiv när hon blir av med huvudverken, vilket hon borde vara nu efter massagen.
 
För att hon inte ska bli spänd igen i nacken/kring öronen så ska jag "mjukmassera" lite, liksom bara massera lite löst med fingrarna.
 
 
Han masserade henne även i ryggen och det var allt annat än roligt sa Roze. Vid ett tillfälle började hon flema och vid ett annatt "bet" hon i tungan (hade den mellan tänderna) men när det släppte var det skönt. Om jag förstog det rädd var det en väldigt stor spänning. Jag kännde mig som världens sämsta ägare och trodde det berodde på sadeln, som jag i och för sig har använt väldigt lite. Men det trodde inte Kent då det var så stor skillnad på höger och vänster sida.
 
 
Han löste även det i bogen och jag tror och hoppas att låsningen i bogen var orsaken till att hon inte velat ta höger galopp. 
 
Nu ska hon i alla fall promeneras i 4-5 dagar och sen ska jag börja rida henne igen. Det blir som väldig träningsverk när man ha masserat så djupt så som Kent sa "hoppar du upp nu får du dig en regäl åktur". Jag kan knappt berga mig tills jag kan rida igen, det ska bli SÅ spännande att få se om det jag tror ang bogen och galoppens kopling stämmer! Jag skulle höra av mig om jag trodde hon behövde masseras igen. Han sa att ibland räcker det med en behandling men det kan behövas fler så jag ska helt enkelt se hur hon känns nu när jag börjar rida igen och så går vi vidare utifrån det.

Någon som läser?

 
Pga uppmaningar från människor som följt mig på dayviews har jag börjat uppdatera där istället som ni här förmodligen märkt. Men min fråga är: Är det någon som läser här men inte på dayviews?
 
För i sånna fall skulle jag kunna uppdatera lite här också, då jag tycker att en blogg i själva verket är mycket mer inspirerande/roligare!
 
 

Helgens träningar för Roze

I fredags red jag och Roze ut, först skrittade vi fram på en stig i skogen, Rozes favorit stig. Hon vill ALLTID gå in på den när man går förbi. Sedan travade vi på grusvägen. Fokus låg på att få henne lång och låg med bakdelen under sig. Hon stog emot lite och ville inte gå fram till 100% men det är typiskt henne när man rider själv från stallet. Hon var i vart fall rätt mjuk vilket jag ser som belöningen för skrittarbetet dom senaste ridpassen. :)

I går (söndag) longerade jag henne i paddocken då jag hade ont i ryggen och därför inte ville rida. Började med att hon fick skritta/trava fram över 1 bom. Denna enda bom fyller inte någon annan funkton än att den får henne lite mer uppmärksam och allert men det var just det som var meningen.
 
När hon var uppvärmd byggde jag upp ett litet kryss på 30cm som hon fick skutta över några gånger i varja varv, i trav. Sedan gjorde jag ett räcke på kaske 60cm som hon fick travhoppa några gånger i höger varv. Anledningen till att hon bara fick hoppa högre i höger varv + några fler gånger på krysset är som jag sagt tidigare för att hon ska stärka sin höger sida gentemot vänster. :)
 
Avslutade med att gå på en promenad. När vi kom in i stallet borstade jag av henne, kratsade hovar, sprayade hennes strålar med äppelcider vinäger mot strålrötan och smörjde hennes longer träns då hon rullade sig i paddocken med det på så det blev aldeles dammigt/grusigt. Nu kanske ni undrar varför jag lät henne rulla sig, jo för ananrs skulle hon bara gå runt och vara irriterad på att det kliade någon stanns, så lätt var det förklarat :)