Mitt 2012

Januari: Jag satte igång Roze efter en flera veckors lång perjod då vi endas ridit ut helt kravlöst. Hon var pigg och possetiv och både hon och jag var fulla av motivation gällande ridningen. Jag hade det dock väldigt jobbigt med skolan och andra saker som jag inte kommer ta upp här, så var mycket sjuk både fysiskt och psykiskt pga det, blev inlaggd på sjukhus för att dom skulle försöka ta reda på varför jag hade så mycket ont i magen. Fick diagnosen IBS som i princip innebär att man har kännsliga tarmar och måste testa sig fram själv vad man inte klarar av att äta. Dom konstaterade även att jag led av deprition, nedstämdhet och dålig självkännsla.
Roze hade troligtvis stuckit sig i ögeat på en pinne i hagen, det blev snabbt mycket bättre samma kväll men hon fick ändå vila en vecka ungefär. Emma började hjälpa mig med Roze 1 dag i veckan för att jag skulle orka med skolan. Denna månaden var så jävla jobbig, jag mådde fruktandsvärt dåligt, vilket naturligtvis gick ut över mängden energi jag hade att lägga på Roze, hon reds några dagar i veckan men var inte i någon direkt form, vi tränade dock endel från marken.

                       

Februari: Roze blev barfota och började verkas av Kent Wiberg + att jag underhålls verkade henne själv (gick kurs i november 2011). Jag och Roze kom igång lite bättre, vi red ut mycket, red one rail, tränade nh och hoppade lite. Hon var pigg och possetiv. Jag var även på GBG HS med pappa och folk från stallet jag och Roze stog i när jag köpte henne.

 <-- Emma & Roze   

 

Mars: Jag började gå grönt kort kurs. 10 mars blir Roze kraftigt halt, någon förklaring till anledningen kom vi aldrig på, kanske en hovböld. Efter ca 1,5 vecka är hon helt bra igen. Jag hade jätte mycket minnesluckor pga stress + led av ångest. Roze hade sen i dec 2011 inte varit helt problemfri gällande lastningen så jag bestämde mig i slutet av denna månad för att verkligen ta tag i det och lastträna.

 

 April: Vi byggde stacket runt paddocken. Jag lärde Roze tricket puss. "Miljötränade" Roze endel denna månad, ställde saker som vatten kannor på henne osv, nemas problemas. Hon var inte i någon vidare form pga att jag fortfarande mådde väldigt dåligt psykiskt. Jag och Roze började hoppträna för Elisabeth Åhs.

Jag låg efter i skolan pga all frånvaro som var pga min psykiska/fysiska ohälsa och det gjorde bara att jag mådde ännu sämre.Tävlings sesongen i skyttet drog igång (jag tävlar i "jakt skytte", lugna puckar man skjuter bara på tavlor) och jag gick frivilligt upp en tävlings klass för att få mer konkurans, tävlade nu mera mot folk mellan 16-21år (var 14år). På hemma plan gick jag frivilligt upp till senior klass (2klasser) och tävlade mot folk mellan 21-55år.

Jag och min kompis Fanny tog årets första dopp, KALLT. Jag fick även ta ut min tandställning denna månad.

 

 

Maj: Jag hade prao i 2 veckor på "smådjurs vetrinären Åmål-Säffle", bestämde mig för att vetrinär är vad jag vill jobba som! Efter praon försökte jag sattsa på skolan men pressen från alla lärare på att jag skulle ta igen saker jag missat blev för stor, jag fick anpassat schema och gick endast 2 dagar i skolan och hade praktik på smådjurs vetrinären Åmål-Säffle 3 dagar i veckan. Detta funkade väldigt bra.

Roze var possetiv och började komma i lite bättre form, hon var dock smal, vilket hon varit en aning hela året men nu rasade hon i vikt när vi började träna lite hårdare, vilket vi dock ätgärdade med förhöjd mängd grovfoder.

Sommaren kom på riktigt, solade och badade mycket. Jag fyllde 15år.

 

 

Juni: Jag blev erbjuden sommarjobb på Smådjurs veterinären Åmål-Säffle, tackade naturligtvis ja! Det funkade bra med mitt anpassade schema dock mådde jag väldigt dåligt psykiskt ändå. Fredagen den 15:onde var det skolavslutning och redan måndagen den 18:onde började jag jobba! Jag jobbade resten av Juni. Då vände det och jag började må mycket bättre!

Den 9:onde deltog jag och Roze i en klubbtävling på Åmåls Ridklubb. Sist gång vi tävlade (dec 2011?) gick det sämre än sämst och jag valde att utgå så denna tävlingen skulle vara super enkel bara för båda mitt men framför allt Rozes självförtroende. Så vi startade 50&60cm clear round tillsammans med nybörjare och små ponnys. Och målet jag satt upp nådde vi, felfria och utan några problem!

Roze var i fin fysisk form och hade börjat ”sväva” lite på steget i traven, jag testade dessutom att rida Roze i halsring efter en ganska lång perjod av uppehåll, och det gick super. Hon hade verkligen mognat psykiskt och kunde ta det lugnt, fokusera och på så sätt förstod direkt vad jag ville med mycket mindre hjälper än tidigare! Lastningen gick dock uselt, hon blev bara bråkigare och bråkigare, vi stod flera gånger i 1-3h för att komma till/hem från träningar.

I slutet av månaden flyttade Elin & Jim till Stall Mo Byn, bästa ridsällskapet jag och Roze haft under våran tid tillsammans! Roze <3 Jim ;)

 

Juli: Jag jobbade fram till den 20:onde och samma dag bar det av till Grebbestad på västkusten för lite välförtjänt sommar lov.

Den 8:onde skulle jag och pappa åka på pay and jump i Mellerud, dock slutade det i katastrof minst sagt, för er nya läasre, er som inte minns eller helt enkelt vill läsa om det igen: http://dayviews.com/#!/Rudze/507306757/

Sigge flyttade hit till Stall Mo Byn på sommar bete och jag och en av mina bästa vänner Erika kunde nu mera rida ihop då och då eftersom hon var medryttare på Sigge, och för en stund var det som förr, när jag hade 2 fjordingar och jag och Erika red tillsammans nästan varje dag!

Jag och pappa byggde ytterligare en till väldigt stor hage med massa skog + äng.

Roze var även denna månad i god form dock med lite sommar mage. Mitt förtroende för Roze i hoppningen blev mycket bättre denna månad och istället för att hoppa hinder på 70-80cm så började vi återigen att hoppa lite högre ca 90-105cm.

 
                                                          En liten patient på vet. ;)
 

Augusti: Vi hade städdag i stallet, skurade alla boxar, spolspiltan och lite väggar. Sedan målade jag om 3 av 4 boxar (den jag inte målade hade det inte stått någon häst i mer än någon månad).

Roze kändes till och från hela denna månaden lite stel/oren då och då men inget super tydligt, bara så där så man kunde ana det om man verkligen verkligen kände efter.

Jag och Elin galopptränade väldigt mycket denna månaden och Roze var i riktigt god kondition!

Men när hon fram åt slutet av månaden fortfarande inte känndes fräch så tog vi ut en equieteraput (savning) som kollade igenom henne och hon sa att Roze hade snett bäcken, troligtvis pga en gammal skada. Hon sa att vi kunde testa att behandla det men hon kunde inte garantera att hon någonsin skulle kunna bli så mycket mer än promenad häst. Jag fick order om att endast skritta i 9dagar och sedan höra av mig och berätta hur det gått. Roze blev mindre stel när hon rörde sig och jag blev därför rekommenderad att rida ”på Rozes vilkor”.

13:de nådde jag 1000 bevakare, your the best!

Jag och Erika var och kollade/fotade SM i fälttävlan. Jag + min släkt på pappas sida + Erika fiskade även kräftor, mys!!

20:onde började skolan och jag årk 9 och hade inte längre anpassat schema. Den 28:onde flyttade Elin och Jim tillbaka till sitt vinter stall.

 
Bilderna nedan är fotade av mig på fälttävlans SM

 

September: Denna månad tappade Roze mycket kondition och muskler då hon fick gå väldigt lugnt pga det som equiteraputen sagt. Vi hoppade inte en enda gång denna månaden.

Jag började hoppträna på en av Åmåls Ridklubbs hästar en dag i veckan några veckor in i augusti för att underhålla min egen ridning eftersom jag och Roze inte längre tränade för tränare då pappa var skadad efter lastningsolyckan månaden innan.

Jag var jätte stressad över skolan och tog beslutet att sluta läsa spanska, ett av mina bästa beslut någonsin kan jag säga så här i efterhand! Det var förmodligen det som fick mig att orka höstterminen i 9an.

Den 23:dje fick vi av en slump kontakt med en av Sveriges duktigaste massörer (efter vad folk har sagt) och han kom ut och kände igenom Roze. Han sa att hon hade snett bäcken men det berodde på att hon hade ett överben (broskbildning) på vänster framben och för att avlasta det så hade hon breddat avståndet mellan frambenen och då visste hon inte vart hon skulle placera vänster bakben och hade därför stuckit det under sig = gjort bäckenet snett. Han knäckte rakt bäckenet och rekommenderade ett linnement jag skulle ha på på överbenet och rekommenderade en speciell sorts sko och sa att han trodde hon skulle bli helt bra. Jag lät henne skos och började använda linnementet. (Tyvärr flyttade hovslagaren och jag fick inte tag i någon annan så nu är hon barfota igen.)

<-- Roze och första massören.
 
 

Oktober: Roze verkade uppsvälld och en dag såg jag maskar i hennes bajs, kände mig som världens sämsta häst ägare som inte hade tänkt på att det kunde vara mask. Skickade in ”kolla masken” och fick tillbaka att hon hade mycket av stora eller lilla blodmasken, av maskade henne och tyckte hon blev mindre bukig.

Den 6:e ramlade jag av Roze för 3:dej gången någonsin. En gång har hon halkat och gått omkull på en ”bergs häll” (den var gömd under mossa) och en gång har hon trampat på en lång pinne som stack henne under magen så hon hoppade till och jag ramlade av (skrittade barbacka på långa tyglar) men denna gången ramlade jag av ”på riktigt” vi kom i dålig galopp mot ett litet kryss på 50cm och Roze nitade och jag flög över halsen. Här finns det film på det om någon vill se: http://youtu.be/elT4-5JA_kc

Den 10:onde flyttade en ny inackordering till Stall Mo Byn, Malte på 178cm i mankhöjd. Ungefär en vecka senare flyttade även Gizza, ett betäckt avel sto in i till Stall Mo Byn. Dagen då ihopsläppet skedde fick Roze antagligen en spark i hagen på gaffelbandsfästet. Hon var jätte halt och fick därför stå i box ett dygn, nästa dag fick hon gå själv i paddocken på dagen och på kvällen gick jag en 40min promenad med henne och hon var haltfri. Dagen där på fick hon gå ihop med Kleo i paddocken för att hålla sig lite lugnare och så longerad jag henne på kvällen och hon verkade då helt fräsch. Ca en vecka senare provade vi att släppa ihop Roze med dom andra igen och det gick okej trotts lite sparkar osv men inga som träffade som tur var!

Roze fick gå relativt lugnt resten av månaden så en eventuell skada skulle få läka ut ordentligt. Ett hopp/dressyr pass som fastnade på film blev det dock: http://youtu.be/WwJOO1J44wE  men som ni förstår så var hon inte i någon kondition.

Den åriga julklapps handeln i karlstad ägde även rum i slutet av denna månad, som alltid ;)

 

November: Började ge Roze b-vittamin då hon var tjurig (trodde det berodde på päls sättningen). Vi köpte foderhäck till hagen så hästarna fick fri tillgång på hö ute.

Last tränade lite igen och kunde vid första försöket då pappa var med stänga transporten helt, jag var överlycklig och trodde att äntligen skulle jag kunna börja träna/tävla Roze igen, så fel jag hade! Några dagar senare var hon tillbaka på exakt samma ruta som innan, hon går lugnt och snällt på men slänger sig ut när man ska stänga.

Roze satte ordentlig pälls och svettades som bara den då jag red så köpte en tystgående rakmaskin (pappa har en som han rakade kor med förr när han hade kor, den är stark och bra men låter rätt mycket). Hoppades att det skulle gå bättre att klippa Roze med den nya maskinen (hon hade blivit väldigt stressad andra år när jag klippt henne och jag trodde det berodde på ljudvolymen) och det gick verkligen såå mycket bättre, stolt matte!

Jag och pappa var och kollade på Lilleruds gymnasiet och jag bestämde mig direkt, där skulle jag gå och dit skulle jag och Roze flytta!

Började rida Roze lite hårdare denna månad dock blev hon på extremt dåligt humör när hon brunstade denna månad, vägrade göra något annat än skritta när jag red vid ett tillfälle så hon fick mig att tro att hon var skadad, dock gick det dagen där på suveränt att rida ut med sällskap, sto? JA.

Hon var dock inte i någon värre form då jag var tvungen att fokusera väldigt mycket på skolan denna månaden, var väldigt nära att bryta ihop igen (som i våras) men klarade mig ur det!

 
Håret efter rakningen, det är en rotborste som ligger brevid.

 

December: Jag och pappa åkte till Stockholm och gick på SIHS tillsammans med min pappas kusin och hennes kompis. Köpte 1 JW schabrak, rött strass pannband, vinter rid vantar, vinter stall jacka, super varma ridstrumpor, väst från schockemöhle, 2 reflexboots, ett blå/gult hals-fleece täcke från Sverige täcket och en termobar uppvärmd vatten tunna, lätt bästa köpet! Vardags lyx <3

Roze gick lugn tom den 17:onde då hennes hovslagare flyttat och andra hovslagare lovat att komma men aldrig kom osv vilket ressulterade i att hon fick jätte dåliga vinklar på hovarna och jag ville därför inte att hon skulle gå så mycket då så hon felbelastade benen. Men den 17:onde kom hennes barfota vekare Kent och tog av skorna och gjorde henne fin om hovarna.

Den 21:e började det efterlängtade jullovet och vi fick våra termins betyg, jag var jätte nöjd fick verkligen betalt för allt slit jag lagt ner! Under lovet skulle jag sätta igång Roze, det började jätte bra, hon var pigg och possetiv, sen blev det isigt som bara den och jag fick avbryta igångsättningen tills vidare.