TRODDE JAG TOG SOVMORGON

Jag vaknade kvart i 8 i morse..så typiskt mig att vakna tidigt när jag har bestämt mig för att ta precis så lång sovmorgon som jag vill. Å andra sidan tyckte jag det var lika bra att komma igång med dagen! Åt frukost i lugn och ro medans jag läste bloggar, sen gjorde jag mig i ordning och gick ut till stallet. 
 
Försökte knäppa några höstiga bilder på hästarna i hagen men dom var inte jätte intresserade av att stå och posa när mat var alternativet..Absolut minst intresserad var Putte som snarare jobbade på att förstöra bilderna så mycket som möjligt genom att se så uttråkat och tjurig ut som bara möjligt. Så fort jag la ner kameran åkte öronen fram och han såg allmänt lycklig ut igen...suck! haha ♥
 
 
 
När jag gett upp mitt foto-projekt så tog jag med mig Putte in och borstade och gick igenom honom ordentligt. Han hade lyckats riva sig på nått på mulen + att han hade lagt på sig några kilon och tappat lite muskler. Inget farligt eller konstigt med andra ord! Bra att jobba videre med honom. 
 
Eftersom han gått lite sporadiskt det senaste så tog jag det säkra före det osäkra och longerade honom idag. Han var till min förvåning väldigt skötsam och gjorde snällt det jag bad om utan att bralla runt eller likande. Jag kan ju dock tycka att det är lite kul när hästar tar chansen och passar på att busa när man longerar dom men det är väl å andra sidan ur utbildningssynpunkt väldigt bra att han inte gör det ;) Han var pigg och glad, lite stel men ren och fin i sina rörelser.
 
 
 
Näst på tur var Roze som fick en lite snabbare ompyssling innan vi red ut i ca 1,5h.
 
 
 
 
Hon var väldigt pigg trotts att hon bara vilat två dagar (varav en flyttade hon hem). Vi gjorde lite allt möjligt, skrittade på små sitigar i skogen, travade på lite skogsvägar som uppvärming. Sen klättrade vi uppför en jättebrant och lång backe, galopperade på en gräs väg/över en äng för att hon skulle bli ordentligt mjuk/uppvärmd. Hon är lite stelare i höger sida så jag ville att hon skulle galoppera i höger galopp framför allt ör att bli mer lösgjord. Något hon inte höll med om då det naturligtvis bara verkade jobbigare i hennes ögon. Hon testade då att vägra röra sig en enda centimeter i typ två minuter max (kändes som en evighet) inann hon gav upp och glatt galopperade vidare i högergalopp...sto??? Nejnej!!
 
Efter att vi klättrat från ängen upp genom skogen ut till grusvägarna så galopperade vi ca 2 km på grusvägen innan vi saktade av och jag jobbade henne i skritt. Jag tränade i onsdags för "Babbs" en jätte duktig tränare på skolan och fick några jätte bra tips som redan har tagit oss ett stort kliv framåt i skritt arbetet. Har fått mycket bättre kläm på hur jag ska göra för att få henne att verkligen jobba i skritten. Sysselsatte oss med detta i knappt en kilometer innan vi galopperade på en liten stig. 
 
Hon hade varit lite snubblig och klumpig i början av passet och då finns det enligt mig inget bättre än att "tvinga" henne att konsentrera sig genom att galoppera där underlaget är ogämnt/lite rötter osv och därför kräver henns konsentration och att hon lyfter på fötterna. Hon tycker dessutom att det är super kul och vi fick ett lyckat ressultat, hon var mycket mer med och kvick efteråt!
 
Avslutade med att skritta en 10 min lång skogsstig. Sen blev det dusch innan hon fick gå ut i hagen igen!
 

PRAKTIK

I fredags kämpade jag och pappa i nästan 3 timmar med att få på Roze på transporten för att få med henne hem, vilket vi till sist lyckades med. Det är nämligen så att jag just nu har framför mig tre veckors praktik! Jag ska vara i ett islandshäst stall utanför Åmål då jag gärna ville passa på att vara hemma några veckor. Även Roze trvis ju bättre i våra stora hagar och vårt lugna stall här hemma så hon ska vara hemma under mina tre praktik veckor, under en vecka då jag är på skolan och sen under höstlovs-veckan då jag är här hemma igen.
 
 
 
 

LÄNGTAR!!

 
Skämmer bort mig själv med vad jag minst sagt kallar vardagslyx..!! Ska visa er när paketet kommer!

FINAL I NORMACUP

Igår åkte jag och pappa till Garpenberg i Dalarna (34 mil enkelväg) och sköt finalen i normacup. Jag sköt fullt, 122 poäng av 122 möjliga och fick därmed tävlingens högsta resultat! Så himla perfekt avslutning på kulstigssäsongen!!
 
 
 
På hem stannade vi och åt pizza på en ovanligt mysig pizzeria!
 
 
 

NÅGORLUNDA TILLBKA

Efter att ha haft veckojur + helgjour 3 helger i rad i privat stallet jag står i/skolstallet så har krafterna liksom tagit slut. När någon bara frågar ett alldagligt "hur är det?" och man böjar storböla för att man inte vill nått anant än att sova, då måste faktiskt livet få komma emellan.
 
Igår hade vi sovmorgon så jag passade på att gå och lägga mig tidigt + sova på sovmorgonen istället för att vara i stallet. Det gjorde att jag när klockan ringde hade sovit nästan 12 timmar. Det gjorde att jag är liite back on track även om jag hade behövt sova så länge i typ en vecka för att vara människa på riktigt igen!
 
Men så ni vet så kommer jag vara tillbaka här lite mer igen! Nu måste jag springa till engelskan! Kram
 
 

ÅTERKOMMER

Just nu har jag paserat stadiet "trött" med tusen mil. Jag blir bara arg, besviken och ledsen vad jag än gör just nu. Ska försöka borsta tänderna och lägga mig i sängen utan att få nått ytterligare mental breakdown. Önska mig lycka till, jag kan behöva det. 
 
 

PLUGGKVÄLL

Idag har jag en pluggkväll delux! Nyss skrivit en uppgift om Ötzi - en steålders människa. Inte särskilt komplicerat egentligen men det tar sin tid! Det var egentligen inte ens en läxa men jag missade lektonen vi hade till det igår på grund av att jag blev fotad för Lilleruds nya reklamtidning, nästan värt ju ;) 
 
Hur som helst så har jag nyss mailat in Ötzi uppgiften, tagit en liten paus i form av att läsa bloggar och nu ska jag ta tag i en kompletering för att försöka få A på matteprovet vi skrev förra veckan + plugga som en galning inför kemi provet på två kapitel imorgon!
 
Kommer dock bli tvungen att ta en paus om ca 1h för att gå till stallet och fixa allt till Roze + ta in henne. Ska även försöka klämma in kvällsmat nån stans också! Känns som att det kan bli sent i kväll...
 
 

WILLE MYS

Som jag skrev förut så var jag hemma igår kväll pga skytte avslutning. Sov hemma och åkte tillbaka till skolan i morse. Innan jag åkte han jag dock med lite mys med min enormt saknade Wille ♥
 
 
 
 
 

MÅN-TIS-ONS

I måndags red jag och Vilma ut tillsammans. Först skrittade vi fram en lång stund innan vi travade/galopperade lite på en äng rätt kravlöst. Sen fick Roze pusta en stund innan jag jobbade henne på böjda spår i traven. Hon var inte jätte med, lite ofokuserad och inte så övermabitiös precis. Men allt som allt skötte hon sig, var mjuk i siderna osv, det var bara det där lilla extra som inte riktigt fanns där. Men alla dagar kan ju inte vara ens bästa!
 
 
I tisdags red jag och Vilma ut ihop igen! Skrittade fram en något kortare runda och red sedan dressyr på en äng. Roze var sååå fin! Jag joggade igång henne lite innan vi började jobba i galopp för att få henne framåt och lite mer uppmjukad. Hon har ju mycket lättare för galoppen än traven. 
 
Först var hon lite springig och ofokuserad innan hon skärpte till sig och blev fantastiskt fin och verkligen jobbade! Det går dock lite för fort och hon kommer inte riktigt under sig så mycket som jag vill med bakbenen för hon blir lite framåtfallen i sin form, men hon var ändå såå duktig! Det är ju bara hennes styrka som behöver förbättras så kommer vikten hamna längre bak och hon kommer orka gå i en mer samlad galopp! Så himla skönt att känna att hon är mjuk och klarar av att slappna av och höja ryggen! 
 
När vi hade galopperat en stund i båda varven fick hon en pust paus innan vi körde lite mer galopp i båda varven, pust paus och till sist lite trav jobb. Wow säger jag bara!!!!...hon brukar gå i form men det är än så länge inte en så stabil form utan hon pendlar mycket upp ur form, ner i form, upp ur form, ner i form osv. Men under passet i tisdags tog hon stöd längre stunder och gick kvar i form längre än på länge! 
 
Så himla härligt att känna att det går framåt och att hon blir starkare och starkare!
 
Här kommer några tappra försök till att printa en filmsnutt som Vilma filmade!
 
I går (onsdag) fick hon vila då jag åkte hem till Åmål för att vara med på skytteklubbens avslutning för kulstigssesongen! Skytte, smörgåstårta, eld och trevliga människor! Vad finns det att klaga på liksom? ♥
 
 
 

WHAT IS HAPPENING?- inlägg skrivet i måndags som ej publicerades

Förra veckan kan vi väl kort och gott sägga var pluggveckan frånb helvetet! Prov/muntliga redovisningar 4 av 5 dagar, vilket naturligtvis innebar massor av plugg. Roze reds alla dagar utom fredag då hon fick en vilo dag. Att hinna med allt plugg + Roze var full upp och därför hamnade bloggen i andra hand. 
 
I helgen har jag haft jour i stallet där Roze står så det har inte varit nån vila i helgen heller.Dessutom hade vi historia prov nu på förmiddagen så igår kväll och på sovmorgonen i morse var det plugga, plugga, plugga som gällde! Skrev 5 sidor och det kändes riktigt bra så nu får vi bara hålla tummarna för att läraren håller med ;) 
 
I förmiddags hade vi först idrott. Jag var förberedd på typ löpning men vi fick den glada överaskningen fritt val, bästa som finns eller vad?! Jag gick hem och bytte om och gick till stallet, hämtade Roze i hagen och tog in henne och verkade hennes framhovar. Det är mist sagt ett träningspass! Väldigt skönt att ha det gjort! Nu är det bara framhovarna kvar och dom kan jag ta till helgen.
 
Roze har haft två hellediga dagar sen hon flyttade upp till skolan och vi har kommit igång riktigt bra! Alla som nu har fått panik över att hon  tvingar motionera varje dag kan vara lugna, hon har flera lugnare pass i veckan då vi tex bara skrittar ut i skogen. Hon är mjuk och fin och börjar få tillbaka sin styrka igen, dessutom har hon gått som en klocka de 3 gånger vi har hoppat! Hon kommer rätt, hoppar med power, är lagom pigg, vill och tycker att det är kul! Jag känner mig dessutom tryggare än på länge när vi hoppar! Inte end oxrarna på oppträningen ville ju äta upp mig ;)
 
 
 
Putte promeneras och motioneras hemma i Mo av mamma (från marken) och Erika! Han har det lugnare än i sommras just nu men det gör inget. Det har varit mycket nytt för honom på väldigt kort tid nu i sommar så det är skönt för hans hjärna att få ta en liten paus. 
 
Jag planerar dock att försöka få en praktikplats som gör det möjligt för mig att bo hemma i Mo så Roze kan flytta hem dom veckorna och jag och Erika kan rida ihop mer igen. Men mer om det när jag själv vet hur det blir!

KVÄLLS PASS







ROZE & HENNES LILLA NORDIS BF




~




HÖ, HÖ OCH MERA HÖ

Mockar, leder in och ut, fodrar, fyller vatten, byter täcken, sopar, packar hö, hö, hö och mera hö!









DENNA KÄNSLAN ÄR GRYM

Klarat minst E på matteprovet (förhoppningsvis mer) och redovisat engelskan på ett sätt som kändes bra idag!

Dessutom har jag och Roze hopptränat idag och jag säger bara wow hon är min klippa!! Så himla amazing är hon!! Nej inte bara hon, till och med vi var amazing båda två, som ett team idag! Känslan från dagens hoppträning var verkligen lyckopillret jag behövde just nu! 


Gick hem från stallet efter att ha pysslat om Roze ordentligt, åt kvällsmat i matsalen med underbara vänner, gick hem, pluggade igenom fysiken en sista gång, tog en varm superskönt dusch, bäddade rent i sängen och nu äntligen här jag fått krypa ner under täcket. Känslan när man sliter och kämpar för att klara av saker och lyckas är oslagbar!! Just nu, just i denna sekund är livet riktigt riktigt riktigt bra.

GILLAR FELICIAS EKONOMISKA TÄNK ;)




VAR DET NÅN SOM SA PLUGG?!

Matte prov idag, engelska redovisning imorgon, fysik prov på fredag, (stall jour i helgen), historia prov på måndag osv osv... NA in my <3

Nu, gympa!




HÖST...MYS?

I lördags fick vi som sagt hoppa då Vilmas pappa kom hit. Roze skötte sig exemplariskt! Hon var jätte pigg och såååå glad! Dom flesta skutten låg på 60-70cm och sen höjde vi upp ett hinder till 90cm och så tog jag det en gång från varje håll. Hon var såå duktig!! Jag är dessutom stolt över mig själv sol varit rätt "höjdrädd" det senaste! Jag måste tro att hon kommer hoppa för att hon ska hoppa annars blir hon tveksam, och i lördags vågade jag verkligen tro att hon skulle hoppa och när hon tvekade liite så räckte det med att jag sträckte upp mig lite och fortsatte vara övertygad, och BAM där satt språnget klockrent!! lyckad träning!





Igår red jag och lina ut en tur, mycket skritt, lite trav och galopp. Ett lungt och mjukgörande pass bara då Roze säkert hade lite träningsverk sen hoppningen.

Idag blir det nog däremot ett dressyr pass i ridhuset eller om detta höstiga ruskväder tänker sluta så kanske vi vågar vara ute i paddocken! Mycket lösgörande arbete för att få henne mjuk i sidorna!

Dessutom kom hennes hagkompis hit igår kväll så från och med idag slipper hon gå själv i hagen också!! Så nice!






DAGS FÖR HOPPNING!

Har frukostfodrat, släppt ut alla hästar, packat alla hö påsar och mockat alla boxar så just nu har jag lite "lunch rast" och lyxar till det med pannkakor och glass, yummy! Jag ska snart byta om och gå till ridhuset och bygga fram hinder för efter lunch så kommer Vilmas pappa och vi ska få hoppa lite. Tänkte bara rulla lite låga hinder på 50-60 cm, fullt fokus på ridningen mellan hindrena, vägar osv och bara låta henne ta lite låga spång. Hon har ju nu gått i en vecka snart emn innan det stog hon ju i 3 så hon har fått en liten igångsättnings vecka och jag tänker fortsätta ta det ganska lungt i början av nästa vecka också.
 
I eftermiddag hoppas jag förutom allt vi måste hinna med hinna småfixa lite med småsaker som man annars prioriterar bort under veckorna, fylla i texten på höpåsarna, uppdatera lappen med info på Rozes box osv. Om min rygg orkar och jag hinner har jag även tänkt försöka hinna med att verka Roze fram + att jag är tvungen att hinna plugga matte och fysik nån gång under dagen!
 
Vi hörs mer senare friends!
 
 

VECKAN

I måndags red jag som jag berättade ut med Vilma. Och hemma i Mo gick mamma en 1,5h lång promenad med Putte + pysslade om honom massor.
 
tisdags lyckades jag med mästerverket att medans jag ledde ut Roze till hagen, trampa på en sten som låg på asfalten så jag virickar foten, ramla och ta emot mig med armbågen så den slås urled, skrapa upp knät och vill typ gråta blod för att det gör så ont. Dessutom hade jag inte ätit frukost än = jag får inte tex resa mig upp för fort för då blir jag jätte yr det jag gör är dock att först ramla och sen i nästa sekund resa mig upp i ren chock = är sååå nära att svimma, hör ingenting, ser ingenting och allt bara snurrar! Som att inte det vore nog så har jag desstom publik, en stackars etta jag aldrig träffat som ser helt livrädd ut...och priset för klantigaste första möte går till MIG!
 
 
Super snälla Anna åkte med mig till både vårdcentralen och sjukhuset för att få armbågen undersökt och röntgad. Det gjorde så sjukt ont vill jag lova! Any way så var inget brutet eller liknande utan det var bara att ta det lite försiktigt ett tag. Och det säger dom till en hästtjej...haha.. ;)
 
Roze fick som ni kanske förstår vila i tisdags på grund av min smidighet. Putte fick däremot där hemma ett riktigt långpass med Erika. Först framskrittning på vägen, sen massa böjda spår i skritt och trav på en äng så han blev lösgjord, så läsgjord som den galet pigga lilla ponny plutten kunde bli (; Sen blev det lite klättring i skritt, en lång galopp, pust paus, lite trav och sen en ordentlig avskrittning. Han skötte sig duktigt men var pigg efter vad Erika har berättat!
 
(Ignorera texten)
 

På onsdagen red jag, Vilma och Rebecca ut tillsammans, en av dom mysigaste turerna här på Lillerud någonsin! Skrittade först fram länge, joggade igång och sen rätt mycket galopp med skritt pauser. Roze var väldigt pigg och taggad men skötte sig såå himla bra!! Jätte stolt över henne att hon lysnade duktigt och höll sig som nr två i ledet när vi galopperade och inte promt ville försöka tävla. På vägen hem hittade vi några stockar på 30-40 cm så det gick att få ihop en liten slinga på 6 språng mitt ute i skogen. Skuttade över denna lilla bana kanske 5 gånger på en såå uppmärksam och lyhörd Roze! Hur kul som helst när hon är så, lysnar på minsta lilla vink! Helt klart det roligaste Roze vet och det är klart det smittar av sig! Sen travade/skrittade vi hem coh Roze fick en välförtjänt dusch.
 
 
 
På torsdagen red jag och Rebecca ut ihop. Skrittade mest, travade en liten stund på vägen och sen en galopp längs kanten på en äng, skritt en bit på en väg och sen vände vi och tog en galopp i kanten på samma äng som tidigare innan vi skrittade hem.
 
 
Igår var ju första dagen på helgjouren, jag hade tänkt att skritta ut en sväng och sen rida ett lösgörande pass i paddocken med det blev snålt om tid så skrittade bara ut i 40 minuter tillsammans med Lina som jag har jouren med.
 
 
 

NATTI MED GOTT SAMVETE

Alla hästarna har fått kvällsmat, Roze har fått skritta ut i 40 minuter + blivit ompysslad, jag har fått mat i magen och nu ska jag gå och lägga mig med gott samvete. En bra vecka då jag presterat på prov, motionerat Roze och trotts trötthet ändå mått bra. Klapp på axeln till mig själv! Nu blir det sängen med ett leende på läpparna!

 

DAGS ATT TAGGA OM

Så äntligen var det fredag! Jag har kämpat mig igenom en vecka med veckojour, vilket inebär att man morgon fodrar alla hästar i stallet man har sin häst i kl 6 på morgonen + kvällsfodrar kl 21. Det låter kanske inte så märkvärdigt men för mig som har ett sjukligt behov av sömn så innebär det ungefär att jag är en levande zombie just nu..
 
Hur som helst så är det bara att tagga om för i helgen har jag helgjour vilket innebär att man har hand om alla hästars mockning, göra iordning foder, släppa in/ut, alla fodringar osv! Kommer ha tid att blogga ikapp endel och göra tidsinställda inlägg till stressigare dagar nu i veckan så uppdateringen ska rulla på. Imorgon kommer bla en sammanfattning av veckan som gått! 
 
 

FANCY FRIDAY




HUR ÄR DET MÖJLIGT?!

Nu ska jag och min onda arm sova...eller försöka i alla fall..




Imorgon berättar jag om hur man lyckas med det omöjliga..att få armbågen ur led klockan 6:45 på morgonen, inför publik, nice start på dagen känner jag..!

ARMEN UR LED, CHECK!




MORGON TUR

I morse gick jag upp tidigt och red ut med Vilma. Vi mötte Anna och Moa också så vi red ihop alla fyra i skritt i kanske 20 minuer innan jag och Vilma travade iväg själva. Roze var väldigt pigg men skötte sig bra. Väldigt kul att hon inte tjurade nått mot Vilmas häst utan vi kan fortsätta rida ihop fram över! (Vill nämligen inte rida med hästar som hon är arg på då jag inte vill att hon ska behöva känna sig tjurig hela tiden, det ger liksom negativ energi i hela ridningen.)

Vilma tävlar distans med sin ponny så han orkade hänga med i Rozes tempo så vi lät dom länga ut ordentligt en liten stund. Tycker verkligen det är ett himla trevligt sätt att låta hästarna mjuka upp kroppen ordentligt på! Sen vände vi och skrittade hem. Allt som allt var vi ute i en timma. Super fint väder och possetiva och glada hästar resulterade i en toppen tur!


Idag har vi varit i skolans stall hela dagen och tränat på att visa häst för hand, pratar om praktik + ridit ut + sidvärrtsövningar i paddocken på skolhästarna. Väldigt chill dag med andra ord! Nu däremot ska det bli allt annat än chill...dags för plugg till fysikprovet på onsdag!