BOKAT UPPKÖRNING

Så, nu har jag bokat uppkörning då...mina vänners reaktioner var typ VAAAA????! Och jag ska nu förklara för er varför...
 
Precis i slutet av maj i år så fyller jag 18år, lilla jag, det känns helt sjukt! Hur som helst så innebär det ju möjligheten att ta körkort och med tanke på att jag knappast bor i någon stor stad då man kan ta bussen vart som helst på ett smidigt sätt så har jag tänkt försöka lyckas med detta.
 
Jag har övninskört tre gånger och insett att detta inte är någon lätt match om man heter Malin....haha...
 
 
Första gången, varken jag eller pappa hade några förväntningar, vilket oftast leder till att man avslutar nöjd. Körde lite, växlade, stannade, backade osv. Allt gick bra och det var frid och fröjd..tills jag skulle köra ner för en brant backe och sen svänga i slutet av backen, jag frågar pappa om jag behöver bromsa och han säger nej men ångrar sig sen i sista stund och säker att jag kan motorbromsa...sååå jag trycker ner kopplingen och vrooom så rullar bilen vääääldigt fort, så fort att jag inte hinner svänga men i sista stund lyckas tvärnita ca 20 cm från att flyga rakt ut på en äng...hjärtatack!!! Kan säga att vi inte avslutade så värst lugna och nöjda trotts att vi inte hade några förväntningar från början...haha..
 
Andra gången skulle jag köra dragläge i en jätte brant uppförs backe, det vill säga att man står stilla och startar i en backe. Jag kan ju börja med att berätta för er att mitt tålamod är ungefär obefintligt, går inte saker som jag vill direkt blir jag jätte arg och frustrerad och vill bara ge upp..väldigt charmig egenskap eller vad säger ni? Hur som helst så gick det inget vidare för mig, jag fick motorstopp på motorstopp och blev bara argare och argare och sen hlt plötsligt så trycks bromspedalen lixom upp och det går inte att bromsa och vi börjar rulla bakåt...jag säger till pappa att det inte går att bromsa men han hävdar bara om och om igen att det bara är att trycka ner pedalen hårt. När jag säger att det inte går så drar han handbromsen på mammas bil...som mamma råkat köra med dragen någon gång = den funkar inte..paniken när inga bropmsar funkar och vi rullar baklänges ner för en JÄTTE brant backe på en smal skogs väg som dessutom korsar en jätte stor bäck...inte sååå jätte spännande, pappa som fortfarande tror att jag bara trycker ner pedalen för löst hoppar ur bilen i den långsamma fart vi åkte, ber mig hoppa ur och hoppar själv in. Till hans stora förvåning var bromsarna sönder...det visade sig sen vara ett fel som inte hade med min körning att göra utan var snarare tur att det hände när jag övningskörde på en skogsbilväg och inte när nån annan körde i 90km/h på en stor väg. Känslan innan jag viste det och fortfarande trodde att jag lyckats paja mammas Volvo v70 genom att vara värdelös på att köra var ju lite halv dålig kan jag informera om...hahah....
 
Tredje gången sa pappa till mig att jag kunde backa bak och parkera hästkärran med bilen och det var bara total kaos och super svårt och jag var jätte arg och pappa blev irriterad och det hela slutade med att jag as arg gick gråtandes därifrån och sa att jag aldrig mer skulle köra bil..haha..
 
Japp, det va de tre gånger jag har övningskört och vi kan väl nu lungt sagt konstatera att mina vänner reaktion när jag berättade att jag bokat uppkörning var ganska underhållande.
 
Innan uppkörningen har jag dock bokat två veckors intensivkurs och ska förhoppningsvis hinna övningsköra lite till innan dess. Så mitt projekt under sommarlovet 2015 kommer vara att ta körkort, håll tummarna friends! Har ni några roliga övningskörnings-incidenter att dela med er av? 

TISDAG/ONSDAG/TORSDAG

I tisdags morse så skulle pappa på möte med jobbet i Karlstad så då åkte jag med honom upp till skolan. Hade dubbel timme matte, orkade mest bara lyssna på genomgångarna men jag var där i alla fall, sen kollade vi på film i hästkunskapen fram till lunch och efter lunch var det ridning och "ben skolan", denna gången handlade det om senskador på häst. 
 
Jag fick rida en av mina absoluta favortiter och trotts att läkaren som beordrade att jag bara fick gå jätte försiktigt, korta bitar med kryckorna antagligen hade gråtit blod om han sett mig så gick det bra med foten. Tränade bland annat halter från trav och fick verkligen in känslan på slutet och fick till några så där riktigt perfekta halter, benen exakt jämnt uppställda och lika mycket vikt på alla ben. Väldigt inspirerande pass då jag fick lite nyttiga tips som jag kan ta med mig även då jag rider mina egna och andra hästar.
 
På tal om mina egna hästar så går Roze under veckan långa dagar i hagen eftersom jag är på skolan. Putte reds ut av Selma i tisdags med sällskap av en av våra inacorderade. Ett pass med skritt, trav och galopp på en väldigt pigg ponny hälsade Selma!
 
 
I går (onsdag) så vilade Putte. Själv pluggade jag i princip ihjäl mig på fysik och har idag gjort ett prov som jag hoppas gick bra.
 
Idag rider Selma Putte igen, inte säker på vad dom hittar på, man får ju anpassa sig efter vart underlaget är bäst nu på vinern så lite svårt att planera när man inte har ridhus! För min del blir det att dyka ner i kemi böckerna och nöta inför morgondagens porv.

HELGEN

Min lördags kväll i helgen spenderades hemma hos Erika, lagade och åt jätte god mat, bakade kladdkaka med knäck topping, pratade och spelade spel. Super mysig ny liten tradition att ses nån kväll på helgen. 







Söndagen inehöll fix i stallet och korv grillning med släkten på pappas sida.





Sen fixade jag lite med ett gäng sadelskydd som var klara och skulle iväg till sina nya ägare. 


Sen slog ångesten inför skolan och alla krav och måsten till och jag hade panik attacker i ett antal timmar. Tror klockan var typ två eller nått när jag till sist somnade och det blev ingen skola i måndags för min del. Det gick verkligen inte, de som upplevt riktig ångest vet vad jag menar..

Försökte i stället fokusera på sånt som ger mig energi och får mig att må bättre. Fixade stallet och red ut med Erika, 40 minuter skritt och totalt kanske 2 minuter trav uppdelat på 3 gånger, här ska inte sättas igång för fort! Sakta men säkert ska Roze bli bra igen! Hon var väldigt pigg men skötte sig snällt.










Resten av dagen och hela morgonen innan ridturen mös jag bara med Felix.




HJÄLP

Hösten 2014 var en ordentlig prövning för många av mina vänner, en prövning man inte kan föreställa sig om man inte upplevt det själv, personliga katastrofer, stress, ångest, sjukdom osv. Jag mådde  även jag dåligt och det var extremt kämpigt, och då menar jag inte att det var lite jobbigt utan här snackar vi ångestattacker var och varannan dag bl.a. 

Att nu efter jul se hur alla dessa fantastiska och starka människor efter jullovet har samlat nya krafter och borstar av sig gruset och mår bättre och bättre är hemskt. Ja ni läste rätt, det är fruktandsvärt. Jag är oändligt glad för deras skull och klistrar på det där lyckliga leendet och spelar med, men i själva verket mår jag inte ett dugg bättre, snarare värre. När alla andra orkar plocka ihop dom sista spillrorna av sig själva spricker sprickorna i mig bara djupare och jag är inte längre ångestfylld och stressad, kroppen börjar  ge upp på riktigt igen och det skrämmer livet ur mig, jag är bara...tom..

MYS LÖRDAG

Igår kväll var det mys framför tv:n med Felix som gällde! Blev en senare kväll än planerat då jag råkade hitta Shindlers list på tv:n. Riktigt äcklig och sjuk film (utspelar sig under andra världskriget) men ändå så bra!




Började dagen med en lång och efterlängtad sovmorgon innan jag och mamma gick ut i stallet och fixade iordning allt åt hästarna. Pussade lite på Putte i hagen och tog in Roze och borstade henne och red sen ut på en skritt tur i ca 40 minuter, sååå mysigt och så efterlängtat att äntligen sitta på hennes rygg igen!!











Nu har jag nyss ätit mat och tagit en låång och varm dusch! Strax blir det en snabbis till min faster som nyss kommit hem från tre veckors semester i Thailand. Sen blir det vidare till stan för att handla med Erika och sen hem till henne och laga god mat och umgås!


FINALY

Så till sist blev det fredags kväll igen!!! Love it! Dagen har spenderats i stickad mys tröja och med massa plugg men nu är det över för idag! Nu blir det potatisgratäng och fläskkotlett och sen en sväng ut i stallet och pussa på mina älsklingar!!








ÄNNU ETT PAR STEG PÅ VÄGEN

I onsdags var Kent hem till mig i Mo och verkade Roze. Eftersom jag som vanligt är på skolan under veckorna så var pappa med istället för mig. Kent fixade hovarna så nu är dom korta och fina och barfotabotsen sitter som en smäck igen!  När han verkat klart frågade pappa om han hade tid att massera igenom Roze lite (han är massör också) och Kent hade då så bäst som han är sagt "jag känner lite". Här kommer den bästa biten guys...svaret pappa fick efter att Kent kännt igenom Roze var att hon kändes mjuk och fin i hela kroppen och att det inte var nått som behövdes masseras loss!
 
Det känns verkligen som ytterligare en bekräftelse på att hon nu är redo att börja sättas igång, så himla skönt! Massagen sparar vi tills fram i vår då hon kommit igång lite!
 
Bild från första hovvårdskursen jag var på för Kent.
 
 

WANTIES

Grejer jag är sugen på till Roze tänker jag vänta lite med tills hon är igång igen för att ha en liten extra morot till mig själv så jag får lite extra energi att kämpa igenom ytterligare en igångsättning! Hon har ju faktiskt de flesta grejer en häst kan behöva eftersom jag dels har haft ett antal hästar innan henne och har varit något av en shopa holic under de år jag haft henne, men (när Erika läser det här kommer hon dra en djup suck precis här) något hon inte har är en fräch och skön dressyr gjord och ett snyggt och bekvämt dressyr träns. Just nu har hon ungefär en sån som på bilden nedan, inte speciellt mjuk och dessutom med spännen som börjat rosta.
 
 
Jag har dock inte bestämt mig för om jag vill köpa en mjuk i läder eller en med nån typ av fluff/mjuk fodring. Jag tror kanske dom med fodring är skönast men är osäker på om det kommer få glid effekt så det är svårt att få sadeln att ligga helt stilla och bra, någon med erfarenhet av fluff fodrade gjordar? 
 
 


Sen vill jag som sagt ha ett bekvämt svart dressyr träns till henne. Hon har ju sitt bruna micklem multibridle som hon rids på just nu och som hon trivs väldigt bra på. Märkte jätte stor skillnad på henne när jag gick från "vanligt" träns till micklem och tror det beror på det breda nackstycket då hon haft lite problem med att hon varit spänd i nacken tidigare. Därför vill jag att hennes nya träns till den svarta dressyrsadeln också ska ha brett nackstycke, här tänker väl de flesta på ps of swedens träns och så har även jag...men har hört om folk som varit missnöjda pga sömmar som spruckit, svagt läder osv vilket gör mig osäker på om det är värt de tusenlappar det faktiskt skulle kosta, vad säger ni? Har du ett ps träns? Vad tycker du om det?
 
Skulle det till sist ändå landa på ett ps träns så skulle det bli detta ↓ 
 
 
Med något av dessa två pannband ↓ Åh vad snyggt jag tycker det är när stenarna går ända ut till kanten!! ♥
 
Pannband Golden Eye
Så till mina wanties till Putte! Han är ju aningens mindre än Roze men schabrak kan dom dela och lika så hennes läckra pannband i olika färger passar även honom. Då jag som sagt haft hästar som varit mindre än Roze tidigare så fanns redan saker som sadelgjordar osv när jag köpte honom. Något jag inte hade var dock ett brunt träns i hans storlek så det köpte vi när vi var och provade ut sadel till honom i sommras. Det är ett helt klassiskt pullarnträns med strass på "plattan" på nosgrimman och det funkar fint. Ringarna på nosgrimman har dock en tendens att åka fram och lägga sig på benen nedanför ögonen och hans rosa lilla mule är dessutom lite skav kännslig på sommaren så det kan alltid vara bra att ha ett träns att växla med.
 
När jag ändå ska köpa ett så tänkte jag passa på att köpa ett med brett nackstycke till honom också då det ju vad man än tror om effekten ju knappast kan skada. Han är dock lite lurig då han har ganska långt ansikte (behöver full på sidostyckena) men kräver hål långt in på storlek cob nosgrimmor. Kikade igenom vår nyheterna på endel hästsidor och hittade ett nytt träns på hööks som eventuellt ser ut att ha brett nackstycke, vill dock se det i verkligheten först men det ser lovande ut, även om jag ev kommer byta till en lite bredare nosgrimma utan snokremm!
 
 
Utöver de saker jag listat ovan är man ju alltid sugen på nya snygga outfits, det får dock vänta fram till göteborg horse show sista helgen i februari! Sen har jag aningens för många redan så ska kanske försöka slita lite till på dom..hehe ;)

TACK BÄSTA NI!

Det är verkligen fantastiskt roligt att aktiviteten här på bloggen har ökat så det senaste!! Statestiken går uppåt men framför allt så är ni så himla fantastiska på att kommentera och skicka meddelanden både på facebook och mailen med peppande ord och komplimanger! NI är fantastiska!! Tack! ♥
 
 
 
 
 

NÅGRA INSPIRATIONS BILDER

Just nu längtar jag så himla mycket till helgen då jag äntligen får komma hem och pyssla med hästarna! Jag går ju fortfarande på krycker efter att ha lyckats gå innumhus och trampa snett så min fot hoppade ur led, men rida utan stigbyglar kan inte vara några problem tyckar jag.. ;) Min plan är i alla fall att rida ut på Roze både på lördag och söndag, skritt och pytte lite trav på rakt spår. Tills dess så bjuder jag på några hopp-bilder på Roze som jag verkligen gillar, lite inspiration!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ONSDAG

I morse klockan 8 hade jag möte med syon och fick faktiskt med mig lite bra information (för en gångs skull)
Sen hade jag svenska i en timma och lyckades precis hinna klart med debattartikeln vi ska lämna in på måndag så nu slipper jag tänka på den i helgen, sköönt! Efter det var det dags för prov i samhällskunskap och jag måste faktiskt säga att det är super svårt att ha första provet med en ny lärare, man vet inte alls hur dom vill ha det! Så svårt att säga hur det gick men nu är det över i alla fall! Sen fysik, kemi och sist på em UF. Rätt chill dag ändå...hjälp kan inte tänka mig att jag nyss skrev det där...nu för tiden är cill dagar alla dagar då man har mindre än typ tre fysik, matte eller kemi lektioner..NA..
 
Nu sen vi slutade har jag läst bloggar och tagit det lite lungt, ska strax gå med kompisarna till ridhuset och kolla på hoppträning. Kallt med mysigt! Sen ska jag kolla igenom glosorna inför på fredag lite och efter det blir det kvällsmat och sen sängen tidigt!
 
 
 
 
 

PUTTE & ERIKA

I måndags var Erika ut till stallet, fixade åt hästarna och red Putte. Eftersom vi just nu har flera centimeter is överallt i dalsland/värmland + ca 10-15 cm snö ovanpå det så är det väldigt halkigt som ni förstår. Putte är ju skodd med 4 brodd per sko runt om + snösulor men det är ändå inte helt 100%. Han fick gå ett riktigt hjärngympa pass, extremt nyttigt för honom! Han är dessutom en sån där tacksam häst som blir trött efter att ha fått tänka! Roze kräver mer att få aktiveras fysiskt och blir inte alls nöjd och stimulerad av att få jobba psykiskt.
 
Nu till Erika och Puttes ridpass (beskrivet av Erika)  - Började med att rida på grusvägen en bit men det var halt så vi gick istället in på en stig i skogen och sedan rakt ut i skogen och snirklade runt träd och tränade på att lyfta på fötterna och se sig för en lång stund. Efter det övade vi på halter i form och att han skulle vara lyhörd bakåt. Halt - gå fem steg - halt - gå fem steg - halt osv. Till slut var han väldigt lyhörd och lyssnade duktigt (till skillnad från i början då han hälst ville köra upp huvudet och gå fyra extrasteg innan han stannade). På vägen tillbaka övade vi på att inte bli för ivriga utan gå saaaakta och försiktigt för att inte halka. När vi kom tillbaka stog han avslappnad och nöjd på stallgången. ♥
 
 
I tisdags vilade han och idag var Erika ut och fixade i stallet och pysslade sen om Putte. Text från Erika- Tog in honom och borstade och pussade på honom länge, sen gick vi ut i paddocken och busade. Tränade på inkallning och busade runt lite och gjorde av med lite energi. Sen borstade vi och åt massa morötter innan han fick gå ut i hagen igen. ♥ 
 
Hon skrev även att hon hade halkat och ramlat och att Putte då hade smugit fram med lågt huvud och luktat på henne, asså Putte :') Så himla underbar ponny!! ♥

MÅNDAG/TISDAG

Igår var det plugg hela dagen som gällde inför provet vi hade i hästkunskap 1 idag. Det handlade om grovfoder, salt och vatten så det var i alla fall lite intressant! :) Hemma i Mo fick Putte motion av Erika (separat inlägg om det senare). Bokade dessutom hovvårdare åt Roze som kommer på onsdag kväll så efter det kommer hennes broddade barfotaboots passa runt om så till helgen blir det ridturer! 

Idag gick jag upp klockan sex för att repitera en sista gång inför häst provet och sen hade vi matte mellan 7:55-9:55 och kl 10 var det dags för det vääldigt långa provet. Jobbig förmiddag men desto mer chill eftermiddag! Först longerade vi för första gången enligt det metod skolan ska lära ut enligt ridsports förbundet. Lite ovant men lärorikt, själv har jag ju mest gjort som jag trott varit rätt och även om det inte var helt olikt hur vi blev visade idag så är det ändå alltid nyttigt att lära sig olika metoder! Efteråt jobbade vi med ridrellaterade skador på tema senor - hjälp vad paranoid man blir när man läser om allt som kan hända!! Haha. 

Nu har jag precis städat lite, gjort iordning tvätt och annat sånt där kul som ingår när man flyttat hemifrån. Nu blir det plugg inför provet i samhällskunskap som vi har imorgon och förhoppningsvis har jag rätt bra koll på det redan! 





MIN SÖNDAG

Idag tog jag först lite sovmorgon och tog det sen fixade jag med beställningar jag och Rebecca fått in till vårt UF fram till klockan 11 då jag gjorde mig i ordning och åkte till stan för att plugga fysik med Selmas pappa i ca en timma. 



Sen hem och äta lite och sen ut i stallet och mocka osv och sen hjälpte pappa mig att springa med Roze så jag och Kristin som är inacorderad hos oss fick kolla hur hon rörde  sig. Först såg hon lite halt ut fram men det försvann i princip efter ett par vändor i trav så hon var nog mest stel, vilket inte är konstigt då vi har blankis överallt här just nu. Så det verkar som att hälsan hon visade för  två veckor sen kanske var en sträckning som nu har försvunnit så från och med nästa helg ska jag börja sätta igång henne igen! Håll tummarna nu att hon får hålla sig fräsch!!

När jag var klar i stallet var det in och packa inför att jag skulle upp till skolan igen och sen skjutsade pappa mig till stan där jag mötte upp Erika på hennes "lunch" och så åt vi på thai, gott gott! Dessutom lite spännande på g eventuellt för Puttes del! 

När vi ätit klart handlade jag lite vindruvor och små yoghurtar att ta med upp till skolan och sen hämtade pappa mig och så åkte vi hem och jag packade klart det sista innan han skjutsade upp mig till skolan i Karlstad. Nu har jag nyss slängt alla grejer i en hög på golvet, slängt i en tvättmaskin och fixat lite kvällsmys jag ska ha medan jag pluggar. Japp ni läste rätt! Mitt nya lite mer planerade liv där jag vill försöka undvika "dagen-innan-prov-panik-plugg" har börjat! 







HALTA LOTTA

Har mer eller mindre spenderat dagen på vårdcentralen + Apoteket. Efter att en tjej i min klass skrev till mig i går kväll och sa att hennes mamma som är sjuksköterska tyckte att jag skulle kolla upp foten eftersom det smäller när senor går av så fick jag lite lätt panik och bokade en tid idag. Som tur var så var ingen sena av och det var ingen fraktur men fotleden är väldigt svullen, blå och svag efter att foten hoppade ur led så läkaren lindade foten hårt och gav order om att jag skulle ha bandaget i två veckor, bara gå kortakorta bitar, med kryckor och inte i trappor. Utöver det skulle jag äta antiinflammatoriska tabletter i två veckor minst...
 
Detta kändes väl inte riktigt som vad jag hade planerat om man säger så men det är ju bara att gilla läget..vad tror ni, går det att rida om man inte har stigbyglar? ;)
 

WILLE & FELIX




ÄNTLIGEN

Så äntligen var denna skolveckan över!! Har pluggat fysik som en galning hela veckan och gjorde till sist provet idag mellan 15:15-16:15. Har jag rätt på sista uppgiften så tror jag det gick bra men hade två minuter på mig att avsluta den så han aldrig kolla igenom så den som lever får se hur det gick!
 
Jag kom hem klockan 19 och har bara ätit mat och sen gosat ikapp en veckas gos med hundarna. min fot hoppade ju som sagt ur led igår så har hoppat på kryckor sen igår och har nu på kvällen precis kunnat börja gå lite försiktigt inne utan dom, inget stall fix för mig idag tyvärr. Kikade bara in i stallet och pussade hästarna god natt ♥
 
Nu ska jag borsta tänderna och sen blir det sängen! Var uppe klockan 5 i morse och pluggade och sen började skolan 7:30 = rätt slut i huvudet nu! Vi hörs mer i morgon!
 

HUR MAN GÖR EN KASS DAG SÄMRE

Lyckades under sista kemi timman när jag GICK, helt vanligt trampa snett och få foten ur led. Jag kan informera om att det gjorde och gör ont! Det small dessutom jätte högt så skolsköterskan var rädd att jag brutit nått...how to make a bad day worse.




VAR DET NÅN SOM SA FYSIK?

Precis avklarat en förmiddag med kemi, fysik och samhällskunskap, för att inte nämna dagens lyckopiller, pannkakor till lunch! Nu blir det en timme fysik till och sen två timmar till kemi, efter det blir det middag och sen fysik plugg hela kvällen inför morgondagens prov. Hoppas eran torsdag är rockigare än min! 
 
 
 

TISDAG/ONSDAG

Igår direkt efter att kolan slutat var det raka vägen till mitt rum, av med svettiga ridkläder och på med vanliga kläder och mot bussen!..undra vad folk från stan på bussen tänker när man kommer springandes med en ruffsig bulle och kläderna på sne, och dessutom luktar häst, haha!

 

 När jag hade varit hemma i 20 minuter och pussat på hundarna så kom Selma och hennes pappa. Hon red ut på Putte tillsammans med en av våra inacorderade medans jag och hennes pappa som pluggat fysik på Chalmers pluggade just fysik. Även om jag inte fattade allt så var det deffinitivt till hjälp och jag hoppas han har ork att hjälpa mig fler gånger...tillexempel inför vårt nästa fysikprov..nästa vecka, suck vilket tempo! Efteråt kännde jag mig i alla fall lite smartare och Selma och Putte hade varit på en skritt tur ut med lite trav där underlaget var bra.

 

 Selma red ju Putte i måndags också och då var dom i paddocken och jobbade i skritt och trav.

 

 
 
 Idag gick vi i skolan till halv fem och sen vi slutade har jag mest tagit det lungt framför datorn med levande ljus och vindruvor. Man får ju göra det bästa av att vara hästlös under veckorna och passa på att göra lite sånt som ”vanliga” människor gör..hade dock föredragit hö och hästbajs under naglarna före vindruvor och blanka, långa och rödmålade naglar...hjälp vart är jag på väg liksom ;)

SKOLVECKANS BÄSTA

Imorgon - tisdag - skolveckans bästa dag, lovely! Först upp klocka 6 för att äta frukost med vännerna, sen tillbaka ner i den varma underbara sängen till 9.40, upp gära sig i ordning och ha "hästkunskap" (i princip foderlära) fram till lunch, sen ridning och praktisk hästkunskap till kl 16. Sen snabbbbbbt hem och byta kläder och rycka med mig fysik böckerna och skydna till bussen → hem till Mo och få hjälp med att plugga fysik. Ska få hjälp av Selmas pappa  medans Selma rider Putte, han har pluggat fysik på chalmers tekniska högskola så det känns som att han borde ha kolla på min fysik..höhö...frågan är bara om jag lyckas dörstå honom, men det är helt klart värt ett försök! 
 
Nu blir det sängen så jag hinner få en lång och skön natts sömn ♥ Gosigt att få komma hem och träffa hundarna och hästarna imorgon en snabbis också!
 
 

Måndag - check!

Sex lektioner avklarade varav två stycken matte med vår nya matte lärare och nog för att ingen någonsin kommer kunna ersätta vår tidigare och underbara matte lärare Cathrin som är hemma och är gravid, men hjälp så mycket värre det kunde ha varit! Den nya läraren verkade tycka att matte är väldigt kul och var i alla fall glad och trevlig och verkar i alla fall än så länge förklara helt okej, skönt
 
Eftermiddagen idag ska ängnas åt att fixa med städscheman, tvättscheman och info lappar. Jag är nämligen "ordningsman" i huset där jag bor vilket innebär att jag måste göra endel lappar osv + se till så att det finns skurmedel, trasor, damsugarpåsar, toa papper, tvål osv till alla som bor i det huset jag bor mot att jag får 200kr i månaden av skolan. Är den någon som inte städar när det är deras tur enligt städschemat så får dom 200kr böter av internatpersonalen och då får jag städa istället och får de 200kr. Lätt värt lite extra jobb enligt mig! Jag får inte pengarna i handen utan det dras från min hyra men det känns ändå bra att kunna underlätta lite för mamma och pappa som betalar hyran.
 
När det är klart ska jag börja ta tag lite i fysiken, vi har nämligen prov på fredag och ett av mina löften till mig själv sen nån gång under förra hösten är att kämpa för att må bra och ett steg i det är verkligen att planera och se till så jag inte hamnar i "panikplugga- sittuvationen"!
 
Roze vilar idag pga sin hälta och Selma rider Putte, återkommer med hur det gick senare när hon hört av sig! 
 

MIN PLAN

Jag är en otroligt målinriktad människa och har jag inte ett mål så blir jag otroligt omotiverad. Jag har länge velat bli vetrinär, utbildningen i Sverige kräver A i alla kurser + flera meritvärdes kurser + ett bra ressultat på högskoleprovet.
 
Jag har just nu en lärare som jag inte kommer kunna uppnå A tillsammans med och han undervisar i 4 av de kurser jag måste få A i, med andra ord har min plan gått i krach. När jag insåg det blev jag så obeskrivligt besviken, förvirrad och omotiverad. Jag har fått A i alla kurser utom tre kurser där jag har ett B och två C (kurserna jag fått C i har hållts av läraren jag nämde), ingenting har kommit gratis och jäklar vad jag har kämpat! Men i min värld finns det inte längre någon tillräkligt stark mening att kämpa som jag har gjort om jag inte har ett mål att sikta mot, så nu dom senaste veckorna har jag desperat letat efter ett nytt mål att sikta på. Jag har kollat efter andra yrken som skulle kunna intresserad mig osv men det enda jag hittat som jag nog skulle kunna tänka mig är djurskyddsinspektör..
 
Men i helgen så kollade jag oc pappa igenom olika ansöknings poäng osv ordentligt och om jag inte söker direkt efter gymnasiet utan läser någon kurs på konvux och sen söker så hamnar man i en annan "sökgrupp" och behöver ha några färre meritkurser och behöver inte ha gjort något högskoleprov, man måste fortfarande ha A i alla kurser dock.
 
Så min nya plan är att kämpa på så bra jag orkar i år, göra mitt bästa men inte ta död på mig själv på kuppen, nästa år ska jag välja till ett par extra kurser men inte alla, min förhoppning är då att jag ska få bättre betyg i de kurser jag faktiskt läser. Efter att jag tagit studenten ska jag käna efter hur det känns, vill jag resa/jobba ett år eller halvår så gör jag det, tror jag att jag orkar så kör jag direkt på konvux, där ska jag läsa de kurser jag inte läste extra i trean och läsa upp de kurser jag inte fått A i under gymnasiet, förmodligen kommer det kräva ett år i alla fall. Sen styr vi stegen mot vetrinärutbildningen!
 
Min nya plan känns tuff men realistisk och fullt möjlig!
 
 
 
 
 

EN BILD PÅ TVÅ AV MINA ABSOLUTA FAVORITER

 

TILLBAKA PÅ SKOLAN - MEN MED EN PLAN

Igår natt hade jag världens panik över skolan och all press jag har på mig men under dagen idag verkar det som att jag och pappa har gjort en liten preliminär plan, kraven jag har på mig själv är inte så jätte mycket lägre men nu har jag i alla fall ett mål att sikta mot igen! Mer om det imorgon! 
 
När jag var klar med att smörja Puttes grejer så tog jag och pappa med oss Felix och gick till Farmor och Farfar och åt pannkakor och pratade med dom en stund, jag vet inte vem som är mest lycklig över min plan på att köra in Putte, jag eller farfar! ;) Efter typ en timma gick vi hem igen och jag packade ihop det mesta av mina kläder, smink, parfymer osv medans pappa bokade hotell till GBG horse show helgen och sen skjutsade han mig till skolan. Nu har jag packat upp allt utan två papperspåsar med kläder som får vänta tills imorgon, ätit lite kvällsmat och ska alldeles strax sova. Imorgon är det dessutom för en gångs skull ingen fysik på schemat, aaahhh så underbart!!
 

STALLDAG

Hittills idag har jag fixat allt i stallet åt hästarna och lekt med Felix (våran hundvalp) och nu håller jag på att smörja Puttes sadel och ska sen ta mig an hans tömkörningsgjord + tömmar!











TODAY I FEEL LIKE NOT DOING ANYTHING

Här har det varit snöstorm större delen av dagen, som sedan övergick i regn och under tiden jag tog en varm dusch då kikade solen fram, snabbt lite mat i magen innan jag, lillasyster och faster tog med oss hundarna och gick på en promenad, sen dess har jag inte gjort så mycket, beställt skal + skärmplast till nya telefonen, läst bloggar och bara njutit av att vara ledig och inte vara tvungen till nått, jag måste lixom släppa kraven på helgen för att orka under veckorna.
 


 

MATERIELL LYCKA!

Min kära iPhone 4 har varit mig trogen i snart tre år och börjar hänga sig och har framför allt en hemskt dålig kamera, vilket jag stör mig på VARJE dag eftersom jag tar så mycket kort. Så under mellandags rean fick delar av de pengar jag tjänade i sommar när jag jobbade i svinhus gå till en nya mobil, rättare sagt en iPhone 5s. Ska beställa hem ett skal + skärmplast i dag så jag kan förhoppningsvis börja använda den inom någon dag! Med min smidighet ska inget användande innan ett skal är på förekomma, haha! Men ni kan i alla fall se fram emot mycket bättre bildkvalitet på "vardagsbildern" inom några dagar! ♥
 
 

MYS KVÄLL ♥

Fick bytt Puttse boots i går så nu får vi hoppas på att storlek L passar bra, kunde verkligen inte ha gissat att lilla 140 ponnyn behövde storlek L...! Var ju även till ytterligare en butik ut över Hööks och hämtade fler sadelskydd till mitt och Rebeccas UF och det tog som vanligt hundra år så vi hamnade efter i tidsplanen så hoppade över att åka hem innan jag åkte till Erika och mötte henne istället direkt i stan. Vi handlade med och massa gott och sen styrde bilen hem till Erika för myskväll.
 
 



 
 Vi passade även på att kolla lite på olika tävlingar i vår, även om inte så mycket verkade ha kommit ut på tävlingsdatabasen än så har vi ändå ett par datum nedskrivna då Erika och Putte eventuellt ska vara med. Tanken är att Putte under/våren sommaren ska ha startat nån dressyrtävlingarna och någon hopptävling. Vi kollade även igenom olika dressyrprogram och skrev upp lite mål som behöver uppfyllas innan första dressyr start för att ge Putte schysta förutsättningar. Spännande spännande! Mer om det när det börjar närma sig!

IMORGON ÄR DET...FREEEEDAG!!

Nu blir det sängen för min del så jag är så pigg som möjligt imorgon när klockan ringer imorgon. Underbart med kort vecka, känns ju liksom som att det ska vara tisdag imorgon och så är det freeeedag och man får åka hem, aaahhh lovely! Dessutom kommer pappa och hämtar mig så vi kan åka till hööks och byta Puttes julklapp jag köpte honom som visst var för liten, ponnyn på 140 behövde nämligen visst L på boots..fuck logic.
 
 
Efter att vi varit på hööks och bytt bootsen så ska vi åka till min och Rebeccas leverantör och köpa fler sadelskydd till vårt UF, dom säljer som smör i solsken! Sjukt kul! Vill du veta mer så gilla oss på facebook!
 
När jag kommit hem ska jag bara lämna av min packning och sen bär det av till Erika för middag och mys ♥

KOMMER DET NÅGONSIN VARA VÄRT DET?

Heej! Igår spenderade jag min eftermiddag på en salong och fick en ganska ordentlig bit av håret kapat för att få det frächt igen, slingade det lite för att få det lite piggare och livligare. Mitt hår är ju i "normalt" tillstånd super-spikrakt, skönt sure, men ganska tråkigt i längden så livade i alla fall upp det lite med lite slingor. Gjorde det samma förra vintern och blev jätte nöjd. Lägger slingor som är bara liiiiiite ljusare än min vanliga färg i övre delen av håret och sen ljusare i topparna, så det ser naturligt ut + ingen utväxt, love it! Skillnaden syns dock snarare möjligtvis i verkligheten men inte på bild knappt så blir lite svårt att visa er tyvärr ♥
 
Idag har jag och klassen i alla fall kämpat oss igenom fyra timmar fysik, en kemi och en samhällskunskap, verkar inte som att schemaläggarna vet vad mjukstart är.. En härlig sak är i alla fall att våran nya matte lärare tydligen var sjuk så matten som skulle vara mellan 7.30 och 8.30 i morgon bitti är inställd, love på det!!
 
När skolan hade slutat tog jag, Anna, Evelina, Felicia, Petra och Helena bussen till Bergvik köpcentrum och gick i lite affärer + fikade på espresso house, mysigt och välbehövligt att komma bort lite från skolan och få tänka på lite annat.
 
 
 
Jag är verkligen så kluven i vad jag ska sattsa på fram över, hur mycket energi ska skolan få ta från mig? Är det värt att gråta sig till söms oändligt många gånger på grund av pressen som kommer av att aldig kunna tillåta sig själv att misslyckas, för misslyckas jag så får jag inte A i alla ämnen och har inte chansen att kunna läsa vidare till veterinär, kommer det vara värt allt slit? Kommer jag stå där en dag och tacka mig själv för att jag kämpade till den gräns att jag knappt orkade tänka på skolan utan att bryta ihop? Kommer det någonsin vara värt det? Eller kommer jag ha hunnit gå under innan jag kan tacka mig själv? Och då lär jag ju knappast tacka mig själv, är den nu man ska dra i nödbromsen och försöka hitta ett nytt mål att sträva mot? Är det nu jag ska ge upp min dröm och misslyckas?

Alla tankar som snurrar runt runt just nu är så obegripliga...min hjärna inmatad med samällets normer och minna skyhöga krav på mig själv, min hjärna som får mig att tro att dom där boksträverna på pappret betyder mer än hur jag mår, att dom deffinierar vem jag är, all ångest min hjärna ger mig...och å andra sidan, det sunda förnuftet som bara vill banka in i mitt huvud att det INTE är ett misslyckande att inte plugga vidare till vetrinär direkt efter gymnasiet, det sunda förnuftet som försöker berätta för mig att inga dörrar är stängda bara för att jag inte får A i alla ämnen, det sunda förnuftet som vill få mig att fatta att man alltid når sitt mål i slutändan även om vägen dit inte alltid är spikrak, det sunda förnuftet som skriker desperat att jag duger som jag är, som ropar att mitt bästa är bra nog. 
 
Jag vet att det sistnämda egentligen är rätt och att det är sanningen, men att lyssna till det jag vet är sanningen är långt från lätt och att i nästa steg leva efter det känns fruktandsvärt svårt just nu, hur övertygar man sig själv att ens bästa är bra nog? Att vilken bokstav det kommer stå på betygspappret inte under några omständigheter är viktigare än att må bra..
 
Jag kämpar verkligen med mig själv just nu och här kommer den bild som just nu pryder min skärmsläckare och vars budskap jag försöker banka in i mitt förstånd. Kämpa nu Malin.
 
 
 
 

VILO DAG

Idag har hästrna vilodag, Roze eftersom hon är halt och Putte eftersom han gått de senaste 14 dagarna, passen har varit väldigt varierade och jag är övertygad om att de flesta hästar mår väldigt bra av att få göra någonting varje dag, om en häst rids ett skritt/jogging pass på 40 minuter och sen har 23 timmar och 20 minuter på sig att vila så tror jag verkligen inte den lider av att inte ha haft 24 timmars vila. De flesta hästar jag har haft har mått bäst av att få röra sig en stund varje dag med 2-4 vilodagar per månad.
 
I natt har det kommit ca 10 cm blötsnö och är just nu väldigt rå och blöt luft och 1 plussgrad, riktigt äckligt väder och perfekt timing att ha en vilodag! Jag passade på att ta en sista sovmorgon innan det är tillbaka till tidiga mornar imorgon när skolan börjar, efter det blev det lång frukost och bloggläsning och nu ska jag strax gå upp och packa det jag behöver ha med mig till skolan under torsdag och fredag och sen blir det en dusch för att senare i eftermiddag åka till stan och frächa upp håret genom att klippa lite toppar och så, nice!
 
 

VARFÖR?

Sista lovdagen, aj dom orden svider ordentligt..jag är uppriktigt talat urless på att plugga ämnen som jag inte ser att jag kan ha någon nytta av, förutom att ta mig vidare till andra utbildningar. Jag är väl egentligen inte trött på att plugga på det sättet att jag inte har någon lust att plugga vidare..när man pluggar vidare är det ändå meningen att kurserna ska lära en någonting man kan ha nytta av i sitt yrke. Just nu när man på gymnasiet läser matte och fysik (framför allt) som är helt totalt oanvändbart och skapligt obegripligt då säger min hjärna upp sig och frågar mig varför jag ska lägga tid och energi på det här. Jag får verkligen kämpa varje lektion för att inte slänga böckerna i papperskorgen och gå därifrån, det känns så onödingt och meningslöst. Att veta att jag måste läsa det för att kunna läsa vidare känns inte som någon jätte bra motivation...jag kommer aldrig ha användning för det jag sitter och tvingar min hjärna att försöka förstå, aldrig, aldrig, aldrig förutom när jag ska söka vidare och jag känner bara varför?! Varför i hela världen behöver man läsa matte 4 & 5 för att bli veterinär? Varför behöver man fysik 2 för att bli djurskyddsinspektör? Det värsta av allt är att ingen kan ge ett bra svar! Svaret på frågan varför? är "för att det är så", vad är det för svar?!
 
Så trött på allt som har med plugg att göra just nu, trotts att jag nyss haft jullov. Att tvinga mig själv att lära mig saker som jag aldrig, never ever kommer ha någon som helst praktisk nytta av är så sjukt omotiverande, suck. Ge mig jullov fram till praktiken vecka 18 tack!
 
 

VÅR BLIVANDE STJÄRNA

Det var som ni säkert kan förstå en ordentlig humör sänkare att upptäcka att Roze var halt igen i måndags, två veckor in i  igångsättningen. Igår kom Erika hit klockan 10 och vi började dagen med att longera Roze i paddocken för att checka av hur halt hon var + vilket ben. Kan knappast påstå att det klarnade mer tyvärr, i höger varv tycker jag hon ser halt ut på höger fram och i vänster varv tycker jag hon ser halt ut på höger fram, risken att hon är halt på båda fram finns naturligtvis men åh...så förvirrad i alla fall. I skritten syns det dessutom inte, möjligen om man vet om det. Roze fick hur som helst en borstning och sen fick hon gå ut i hagen igen, ingen ridrut för haltis tyvärr 
 
Jag och Erika mockade och fixade allt i stallet och sen fick Putte på sig alla grejer och jag sprang in och hämtade kameran och sen gick vi ner till dom stora ängarna. Han var precis som dagen innan väldigt pigg, om inte piggare haha. Det märks verkligen att han börjat få upp konditionen ordentligt igen! Efter uppvärmningen i skritt och trav så blev det ganska mycket galopp jobb så han skulle få busa av sig lite och sträcka ut! Efter galoppen travades han av lite i lång och låg form, en form som kommit fram nu under de senaste veckorna, något han inte orkat/förstått tidigare! Väldigt roligt att se och väldigt nyttigt för hans kropp att kunna arbeta i en sån form. Framöver kommer han förhoppningsvis kunna även värma upp i denna form, just nu går det endast att få honom så avslappnad som avslutning på ett pass, men bara det är ett stort kliv i rätt riktining, han går verkligen från klarhet till klarhet vår lilla stjärna! 
 
Fick tyvärr inte någon bra bild under "avtravningen" när han går i lång/låg form, dom tre sista är från slutet med han blev ännu finare precis det sista.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LYCKA & OLYCKA

I måndags morse klockan kvart över 8 rullade hovis bil in på stallplanen som bestämt (är det möjligtvis första gången en hovslagare är i tid?;)) Putte stog jätte snällt medans Alex skodde framhovarna trotts att det var hans första gång någonsin att bli skodd, min stjärna! ♥ När Alex skulle spika i sömmarna i första bakohoven blev Putte lite misstänksam och hade eventuellt lite brist på tålamod också så då försökte han dra åt sig hoven men Alex var nästan just klar så han gjorde klar medans Putte stog lite knepigt. Sen gick han ut i bilen och hämtade en slicksten och sa "låt honom slicka på den här när jag slår i sömmarna i andra bakohven så det blir en possitiv upplevelse, det är ju det viktigaste", thank god att jag hittade exakt en sån hovis som jag ville ha till Putte! Glad, lugn, rätt inställning, ser till hästens bästa och kommer i tid, perfekt! Sista hoven gick dessutom som en dans när man fick lite annat att tänka på!
 
Han var lite fundersam när han gick ut till hagen, lyfte lite på fötterna typ som när dom har transportskydd på sig, men han vänjer sig nog snart hoppas jag. Nu är han i alla fall redo när det blir snö och is, fyra brodd och snösulor är på runt om!
 





På eftermiddagen kom Selma hit och vi red ner till "dom stora ängarna". Selma jobbade en lite överpigg Putte i skritt och trav i ca 30-40 minuter. Det var några veckor sen han var nere på ängen så han var lite extra pigg så hade lite fokus på annat ibland men man kan ärligt talat inte behöva ha 100% fokus och gå perfekt varje dag! Han var jätte fin stora delar av passet så det är inte det jag menar men han ville gärna smita iväg i en lite snabbare trav osv, helt oskyldiga bus, inga dumheter!
 
Roze var super fin när jag skrittade fram och sen i traven kände jag bara NEJ, hon var halt igen! Det knepiga var att jag inte kunde bestämma mig för vliket ben det var..och hon var inte konstant halt, ibland var det mer och ibland mindre, hoppade av och kollade så hon inte hade någon sten eller nått i nån hov, men nej. Med en jätte knepig och tråkig kännsla fick jag avsluta passet direkt. Det konstigaste av allt var att hon var verkligen super fin (red typ en minut innan jag kände att, jo hon är halt) hon gick i 100% stabil borm och var jätte väl balanserad..så förvirrad..

CATCH UP TIME

Har tagit några dagars paus som ni säkert märkt. Denna hösten har verkligen sugit alla krafter ur mig och jag var tvungen att ta ett par dagar och bara släppa alla "måsten", även om bloggen är ett otroligt roligt "måste" så tar det ändå lite kraft och tid. Nu känner jag mig back on track igen och tänkte börja med att uppdatera er om vad som hänt under de senaste dagarna!
 
Nyår firades med Emma, först åkte vi till hennes stall och red ut, jag på hennes islandshäst och hon lånade en av en kompis, jätte mysig tur i strålande väder!
 



Sen till stan och äta lunch + handla inför kvällens trerätters innan vi åkte hem till mig och pysslade om Roze och Putte. Emma red ett skritt pass på Roze i paddocken med fokus på att få henne i låg form och mjuk, gick super bra! Under tiden testade jag för första gången någonsin att tömköra Putte! Han var lite fundersam när jag backade bak då jag ju har tränat ganska mycket löst med honom och han är van vid att han ska följa efter mig. När jag smackade gick han lydigt framåt men stannade efter ett par steg, det krävdes ett par gånger av lite smackningar och massor av beröm innan han fattade att han gjorde rätt och vad jag ville. När vi hade följt fyrkantspåret i paddocken ett par varv provade jag att byta varv och gå i andra varvet, gick helt problemfritt. Nöjde mig efter kanske 10 minuter när han jätte duktigt hade bytt varv flera gånger och vänt snettigenom osv. Sen gosade vi bara medans Emma fortsatte rida Roze.
 



 
På kvällen blev det jätte god trerätters - med ett avbrott för att gå ut och ta in/fodra hästar kl 22. En jätte mysig nyår om man frågar mig ♥
 
 
Förätt ~ stekt toast med räk/avokado röra.
 




Huvudrätt ~ Svensk fläskytterfilé med hasselbackspotatis och bea.
 


22:00 ~ Mata hästarna 
 



Efterrätt ~ vanilj glass med hallon, blåbär och mango i en skål av choklad.
 





1 januari var en riktig slappis dag då jag gjorde absolut ingenting. 

 
Den 2 januari var Selma och Putte med på markarbetes träning för Tessan och fick massor av bra tips. Det var en träning då Putte veeerkligen fick tänka och jobba så han var väldigt trött efteråt men skötte sig kanon! Filmade dessärre nästan bara då det var svårt ljus att fota i så har inga bilder, vill ni se film?





 
På kvällen red jag ett pass på Roze i paddocken och hon skötte sig kanon! Jobbar i jätte fin djup form i skritt och trav, flyttar duktikt undan skänklarna och är allmänt väldigt fin! Tog även första galoppen efter vilan och hon var ju naturligtvis lite svag men försökte så gott hon kunde. Avslutade passet med att ta ett par skutt föver ett 40cm kryss som "belöning" och skrittade sen ut 3km med mamma och Wille som sällskap.
 
I lördags, den 3dje januari, så red jag och Selma ut på en långtur så hästarna skulle få skritta ur sig eventuell träningsverk. Red en mysig tur på ca 8-9km med mycket skritt, endel trav och en galopp upp för en lång backe. Perfekt väder dessutom!
 

I går så red jag ut med Kristin (en tjej som står inacorderad i vårat stall) på Roze. En 5km tur med skritt och trav. Sen verkade jag Rozes framhovar, hon var en liten jäkel och vägrade stå stilla och ville inget annat än att få gå ut i hagen, suck...ston vissa daga!! När hon till sist var fin om framfötterna hämtade jag in Putte från hagen och tömkörde honom. Han var lite förvirrad precis i början och började snurra runt när jag backade bak och ville först inte gå fram. Sen skötte han sig fint och vi övade på att svänga och göra halt i ca 10 minuter innan han efter massor av beröm fick gå tillbaka till hagen.
 

NU - UT I OVÄDRET




REDO FÖR ROND 2

Tog en lugn förmiddag under en filt i soffan och sen iväg med Selma och Putte på markarbetes träning. Nu har jag gjort varma mackor och ätit några godisbitar och är nu redo för rond två! Ut och rida Roze!