LÅNG HELG

Nu har jag verkligen börjat räkna ner till sommar lovet!! Bara 3 hela veckor kvar och äntligen börjar man kunna se slutet på flera kurser, ska bli såå skönt att kunna känna att vad som än händer så har man i alla fall rätt mycket kurser bakom sig, särskilt med tanke på att vi läst en matte kurs per termin osv!
 
Denna veckan är det i vart fall långhelg. Ikväll när jag kommer hem ska jag träna skytte, imorgon ska vi till nord Norge och tävla, på fredag under dagen ska jag pyssla om putte ordentligt och hinna vara lite ledig, sen på em ska vi skjuta tredje deltävlingen i Dalslandscupen på hemma plan och på lördag ska vi vara funktionärer för då är tävlingen egentligen, på söndag ska vi skjuta fjärde omgången av Norsk Svenska Kulcupen coh på vägen hem går jag av på Lillerud och tar hand  om Roze. Fullt ös medvetslös!
 
 
 
Hon kommer alltså få stå tre dagar när jag är hemma men hon ska få gå ute till halv 9 varje dag åtminstonde så hon kommer inte behöva stå inne och bli värsta stel i alla fall!

EV. HOVBÖLD?

I onsdags förra veckan så löshoppades ju Putte. Sen på torsdagen var han ytte pytte lite oren, så lite så att jag var osäker på om jag inbillade mig, likaså på fredagen men han fick ändå vila för säkerhets skull. På lördag när jag inte var hemma åkte Erika ut och han var även då lite oren och vilade det benet. 
 
Igår tisdag så slickade ledarhästen på den hoven på det benet han har ont i i 10 minuter när dom kom ut till hagen. I vanliga fall tycker dom inte om varandra så det var väldigt skummt..typ som att det vore en hovböld som luktade eller nått..
 
 
Han håller inte på just på bilden men dom brukar aldrig ens vara så nära varandra över huvudtaget!
 
Ska ta hjälp av min fasters man som är duktig och så ska han få känna igenom benet under helgen och utifrån vad han säger och om han blir sämre så får vi ev ringa vet.
 
Hästarna hemma har btw fått flytta till gräs hage nu för att vänja sig, som ni ser får dom börja med en hage med bara pytte lite i :)
 

BRA SKYTTE, EN MINDRE FLYTT & GRYM HÄST

Avslutade lovet med att på fredag em åka till östergötland och tävla skytte. Sköt hela lördagen och åkte sen hem på kvällen, va hemma i Åmål kl 23. Sen på söndag var det upp igen kl 6.30 för att åka till Åstrand i norra värmland och skjuta ytterligare en tävling. Sköt ett av mina bästa ressultat någonsin och är riktigt nöjd! På vägen hem hoppade jag av på Lillerud.
 
Fixade allt åt Roze och släppte henne sedan en snabbis i paddocken då jag ej han rida pga att det var så sent och dom fodras kl 21. Hon uppskattade det i alla fall jätte mycket och brallade runt som bara den. :')
 
 
(bilder från förra sommaren)
 
 
Flyttade henne dessutom till sin nya box i söndags kväll. Hon har tidigare stått "inknödd" i ett hörn mellan 2 hästar och när jag i höstas innan vi flyttade hit önksade mig en "hörnbox" så tänkte jag mig rader med boxar och att hon skulle få stå i den yttersta så hon bara hade en häst brevid sig. Hon har inte vantrivts i sin box men jag gillar den nya som nyss blev ledig mycket bättre. Boxarna är som i ett U och hon står i en av boxarna lämngst ut nu, bara en häst-granne att holla koll på! Dessutom känns boxen inte alls lika inknödd och hon står vid portarna så hon ser mer ut :)
 
Igår skrittade jag och Roze först ut med sällskap av stallansvarig och hennes ena treåring. Sen red jag och Roze själva i körpaddocken i ca 30 min. Började med att snirkla runt konor och mjuka upp i skritten innan vi travade massa varvbyten och fortsatte snirkla runt. Hon var lite stel och det tog emot lite att gå i form så hon fick göra så gott hennes kropp tillät och helt enkelt bli mjukare och mjukare under passets gång! Hon har blivit riden ut i skogen varannan dag under lovet av tjejen som passat henne så hon har gått men inte varit genomjobbad på det sättet.
 
Sen tog vi en pust paus och då passade vi på att trafikträna! Stora vägen går precis utanför paddocken längs ena långsidan så vi skrittade på fyrkant spåret längs den långsidan och lät bilar köra förbi. Det kom även en brandbil och hennes enda reaktion då var att hon spände sig lite och drog sig en meter från spåret! Så himla duktig! Hon håller på att bli helt trafiksäker nu!! Lastbilar och bussar fick köra förbi när vi gjorde andra övningar utan att hon ens reagerade!!
 
Sen tog vi lite galopp på stora volter och jobbade med att hon skulle ställa sig och få en bra balans och takt. Formen fick komma lite i andra hand med tanke på att hon var lite stelare. Men wow så fin hon börjar bli!! Det börjar gå att bara sitta och ge små små signaler och så bara pang kommer den där känslan av att hon börjar röra sig i uppförsbacke och verkligen lyfta ryggen! Så himla härligt!
 
Travade sen av henne och så fin som hon var i traven i vänstervarvet är hon väääldigt sällan!! Jag behövde bara stötta henne så hon inte tappade balansen genom att hålla koll på vikt/blick och sen bara gick hon där i en jätte fin lång/låg trav med höjd rygg! DEN KÄNSLAN! I höger varv orkade hon inte riktigt få till det på samma vis själv utan behövde lite mer stöttning. Avsluade med en bra känsla även i det varvet även om vi som sagt inte riktigt tog oss till den där wow känslan :)
 
Sen fick hon en välförtjänt dusch innan hon fick gå in och mummsa mat ur sina nät!
 
 

ANDRA LÖSHOPPNINGEN

I onsdags så löshoppade jag och Erika Putte för andra gången. Idag var han med på vad det var vi ville på ett helt annat sätt redan från början. Han kom även fel en gång och taxerade då jätte duktigt så det känns ju lovande! :D
Idag blev det ett par språng på 70cm som var den höjden vi slutade på sist gång och sen blev det även ett språng på 80cm som avslutning! För mig låter 80cm så lågt när jag tänker löshoppning för Roze hoppar ju lixom 120-130..men med tanke på att han är c-ponny så är det ju faktiskt rätt högt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KNASBOLLEN GOSAR PÅ SITT VIS...

 
 
 
 

SHOPPNING, RIDNING, VERKNING, MASSAGE & PARTY

I tisdags var jag i Karlstad med Emma och shoppade lite. Hittade två bikini överdelar, en klänning och 3 saker på body shop. Kan ta kort om ni vill? :)
 
Vädert var i vart fall strålande och jag hade för första gången 2014 klänning på mig, sommar kännsla på det eller vad?!
 
 
 När vi kännde oss hyfsat färdig shoppade så åkte vi till Lillerud och pysslade om Roze och sedan red jag henne i paddocken. Ville mest checka av att hon känndes normal. Red mycket sidvertsövningar i skritt och red sen bara igenom henne i trav och galoppn så hon blev mjuk och eftergiven i båda varven. Hon var lite stel men annars fin. Emma var med och fotade så här kommer några bilder!
 
 
Rozes coola bus, skaka på huvudet **D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sen kom Kent och verkade henne. Jag tyckte hovarna växt iväg så himla mycket men det var tydligen normalt att dom växte lite mindre när dom skulle byta päls och sedan växte fortare när spälsbytet började gå mot sitt slut. Han tyckte hon hade fina strålar och att hon traktlandade jätte bra på bakhovarna (alltså att hon sätter ner bakdelen av hoven först vilket är skonsammare för benen).
 
 Sen masserade han henne och hon var över lag mjukare än tidigare. Halsen, bogarna och bakdelen var mjuka och fina. Hon reagerade lite i nacken men det är bättre än sist vilket jag tror beror bla på att hon nu rids mycket på micklem tränset som har bredare nackstycke än tidigare träns jag ridit med (man lär så länge man lever!). Hon var endel spänd i ryggen (ej sadelläge utan längre bak), han masserade loss det ytliga och sen är det en djup muskel som jag måste "rida loss". Den muskeln har hon dock varit lite spänd i tidigare också och det enda är att rida mycket slalom och det gör vi ju ofta i skogen så det är bara att kämpa vidare!
 
Vi fick nog även en bar förklaring till att hon ser ut som hon gör i kroppen (bukig och tappat massor i hull), magsår. Hon reagerade mycket starkt på ett ställe (kommer ej ihåg vad det hette) som tydligen var starkt kopplat till magproblem. Hon har dessutom endel stickelhår som också är ett täcken på att nått inte står helt rätt till. Vi kom dock fram till att det bland annat kan bero på att vi har hadft så mycket mögligt foder så hon fått i sig mögelsporer (jag försöker naturligtvis undvika mögligt foder men ibland är ju mögelroserna långt inne i balen så man hinner ge halva balen innan man uopptäcker att det finns mögel i den). Nu har vi dock fått foder från ett annat parti så jag hoppas att det och att hon snart får flytta hem (stressen minskar) ska göra att hon blir bra i magen igen. 
 
När Kent var klar så fick Roze gå in och mummsa mat och jag och Emma åkte hem till Åmål igen. Jga gjorde mig i ordning och åkte in till stan för att festa med kusinerna och annat folk :)
 
 
 

NYTTIG START PÅ DAGEN

Nyss ätit frukost som bestod av lätt a-fil och solrosfrön, linfrön och pumpakärnor. Faktiskt rätt gott och helt klart värt det ned tanke på att man blir ordentligt mätt och att det är nyttigt. Bra start på dagen!
 
Nu ska jag göra mig i ordning och sen ska jag träffa en tjej som inte vet om hon ska våga börja på Lillerud nästa år (skolan jag går på) och ha lite pepptalk med henne och hon ska få ställa frågor och så.
 
vi hörs senare! :D
 
 

TVÅ OLIKA PERSONLIGHETER

Det alldra bästa med Roze och Putte är att dom är så hinmla olika. Dom har båda två enormt starka personligheter och tycker något om det mesta. Respons är mer lekfull, nyfiken och känns mer som ett barn. Medans Roze är som en riktig dam! Vill ha ordning och reda samt rutiner. Hon är beräknelig och trygg och gör ingen stor affär av något i princip, gillar dock fart och att få "göra lite som hon vill", dvs att hon får komma med idéer och förslag (inte att hon får bossa).Som sagt två totalt olika personligheter men ändå två personligheter som passar mig bra!
 
Dom senaste dagarna har Putte visat prov på sin uppfinningsrikedom och lekfullhet, haha! Jag har lärt honom att gå upp på min "häst pall" (en last pall jag har skruvat en tjock playwood skiva ovanpå). Här om dagen stog den framme i paddocken när jag släppte honom där och då gick han fram till den och gick upp och ställde sig på den och tittade på mig som "visst va ja dutti nu" :') 
 
Han har även kommit fram och snosat på longerpiskan ett par gånger för att sedan lyfta upp den med munnen..igår tog han det ett steg löngre efter att vi löshoppat. Han gick lös i paddocken medans vi plockade bort och bestämde sig då för att se om det fanns kvar några morötter i hinken som han fått en morotsbit i efter varje språng. Dessvärre för hans del hade han redan käkat upp att morötterna och bestämde sig därför för att för att testa de flesta sätt för att framkalla morötter ur hinken. De olika sätten var;
 
  1. Lyfta upp den - funkade inte
  2. Skaka på den- funkade inte
  3. Slänga iväg den - funkade inte
  4. Ger mig blicken - "vill du att jag ska fortsätta misshandla den?! OKEJ skyll dig själv när du inte lägger i några morötter, det är ditt fel att jag blir tvungen att göra såhär!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EFFEKTIV DAG!

Idag är den där dagen på lovet då jag ska göra alla måsten. Det bästa sättet att få sånt gjort är enligt mig att göra en lista och få den goa kännslan när man kan checka av sak efter sak!



Just nu glädjs jag över min nya mycket mer hygieniska nyckelring, haha! Hade en fläta i garn förut vilket inte kännes så fräscht efter ett tag...denna går i alla fall att sprita ibland!


Hur som helst så pluggar jag inför nationella läsförståelsen i svenska som är om 2 veckor (ute i god tid för en gångs skull!!) samtidigt som jag tvättar och hänget tvätt. Mamma och lillasyster är ju i Paris och pappa jobbar så lyckos jag får göra allt här hemma nu..

Har nya bilder och roliga inlägg på g under dagen! :D

SMAKPROV RIDNING AV ROZE IGÅR





SMAKPROV FRÅN LÖSHOPPNINGEN IDAG!




DAGEN

Idag har jag och pappa varit på skytte tävling mest hela dagen, kom hem halv 6 nu på kvällen och åkte kl 9 i morse. Jag sköt bra så är nöjd med min insatts men blev slagen med 1 ynka poäng så hamnade på en andra plats. 
 
Erika och hennes mamma åkte ut och tog hand om Putte idag. Dom skulle ta en liten uteritt så han fick lufta sig men han var pigg, jätte duktig och possetiv så dom tog en lite längre sväng...och kom vilse, haha! Så den lilla turen blev nästan två timmar om jag förstog det hela rätt, haha! Putte hade varit nöjd och glad i alla fall så det gjorde ju absolut ingenting för hans del! ;) 
 
 
När vi kom hem så kom Emma hit och vi fixade Puttes mat, matade katter och kannin och tog in honom innan vi grillade och lyxade till det med massa god mat hos min faster o.c.
 
Imorgon går vi upp tidigt och fixar allt i stallet, sen åker vi till Karlstad och har en dag med shopping innan vi på em åker till Lillerud och rider och pysslar om Roze. Kent ska komma och verka och massera henne också! Sen på kvällen blir det party! :D

MIN BLIVANDE STJÄRNA!

 Som uppvärmning skrittade Erika ut på Putte och jag gick med som sällskap, han skötte sig prima! Sen fick han testa att bara gå genom "gången" några gånger vilket inte var några som helst problem!
 
 
 
 
 
 
 
 Vi gissade på att han aldrig varit hoppad tidigare och fick idag våra misstankar bekräftade...hans hoppteknik dom första språngnen, haha hjälp vilket kaos x)
 
 
 
 
När han fått chansen att testa på lite och inte verkade alls rädd eller så utan snarare bara hade lite för dålig fart och inte riktigt förstod att han var tvungen att hoppa så höjde vi lite för att se om det skulle bli lättare för honom då att förstå syftet. Hjälp vilket gensvar vi fick!! Han går verkligen från klarhet till klarhet vår lilla pärla ♥
 
 
 
När han på första försöket klarade ett skutt på 70cm så nöjde vi oss och sänkte sedan ner så han fick ta ett lätt spring innan vi gav oss! :)
 
 
 
 
 

TAGGA LÖSHOPPNING!!

Imorgon är det äntligen dags att för första gången testa att löshoppa Putte!! Hjälp vad jag hoppas han i alla fall tycker det är kul!!

PUTTE???

Min lilla filur heter ju som ni säkert alla vet vid det här laget Respons. Inte ett jätte smidigt namn att använda till vardags. Det var ju ganska mycket prat här på bloggen kring smeknamn när vi just hämtat honom men det blev inget bestämt, ett namn är ju rätt big deal enligt mig i alla fall!

Men nu har jag gått och funderat på namnet "Putte" ett tag. Jag tycker det låter gulligt och lite busigt, precis som han är..haha! Vad tycker ni? Är han en Putte?!









Dålig misse :(((

Älskade Bellwill har en hård knöl stor som en pingisboll under ögat/ vid över käken :'( fått kolla i hela munnen och det ser helt normalt ut och ögat såg helt bra ut i morse trotts svullnad och det är inte geggigt eller liknande..vi hittar inget sår heller..vi bestämde oss för att vänta till imorgon då hon är pigg, kurrar när man gosar, äter och dricker helt normalt.

Hoppas verkligen att det bra är ett stick och att det har blivit en böld som går tillbaka eller som öppnar sig alternativt att man får öppna den! Detta är det värsta med att ha djur, när dom är sjuka eller måste avlivas :'(

KOMMIT EN BRA BIT PÅ VÄG

Nu är ÄNTLIGEN det totalt galna pluggandet över för denna gången! Jag har matat in så mycket information min hjärna klarar av att lagra i totalt 5 timmar ! 


Nu får jag bara göra mitt bästa i morgon och det får vara nog! Jag har äntligen äntligen börjat kunna hantera min panik över att aldrig kunna känna mig nöjd! Love it!!

Börjar morgondagen med att vara med live i Värmlands radion nån gång mellan kl 8 och halv 9 imorgon bitti och prata om körning med vagn här på skolan. Sen blir det skola för hela slanten innan vi slutar tidigt (kl 14) pga att det är påsk. 

Världens bästa pappa kommer upp till skolan, hjälper mig lovstäda rummet eftersom jag inte han det pga att jag fick prioritera pluggandet samt han hjälper mig fixa allt inför lovet till Roze. Hade inte hunnit det inna dom låser elev hemmen annars. Världens bästa pappa är verkligen en räddare i nöden <3



MONSTER VECKAN ÄR SNART ÖVER

Då var provet i djurhållning och nationella muntliga i svenska avklarat! Bara biologi provet imorgon kvar sen kan jag börja leva igen, haha. Mamma pratade förra helgen om saker som skulle ske på påsk och under lovet och jag kunde verkligen inte ta till mig av det, mitt liv sträcker sig inte längre än till imorgon haha! Lättnaden som kommer uppstå när skoldagen imorgon är slut och jag äntligen har lov är obeskrivlig!!
 
Lånad bild från google.
 
Ikväll fixar Amanda åt Roze och tar med henne på en långpromenad så jag behöver inte ha dåligt samvete över att hon står, skönt! Jag ska plugga massor, lovstäda min hall, toa och mitt rum + allas vardagsrum. Det låter kanske inte så farligt men sist gång fick jag anmärkning på att liten bakom sängen var dammig..trotts att jag hade dammat den!! Petnoga ska det va, suck!
 

SHOPPING PÅ HÖÖKS

Jag handlar ofta alla "basic" saker till stallet och hästarna på hööks då det finns en affär här i Karlstad och jag tycker dom har grejer med hyfsat bra kvalité till ett rimligt pris. Schabrak och annat som mer är "nöjes köp" tycker jg ofta är lite tråkiga på hööks. FÄRG och lite roligare design ska det vara om man frågar mig! Men i helgen var det dags för lite "basic" shopping, vilket dock även det är himlans kul! ;)
 
Roze har bara gammla slitna grimmor förutom hennes reflex grimma och lädergrimman. Dock vill jag spara på reflexgrimman till när den faktiskt behövs och lädergrimman mår inte toppen av att ligga i en hink ute vid hagen om dagarna. Därför investerade jag i två nya grimmor till henne, basic men bra! Ett grimmskaft blev det också, dom tycks gå åt för nu hade jag helt plötsligt bara ett gammalt slitet och ett extra!
 
 
Denna gången blev det lite våriga grimmor med lite roligare färger!
 
Ett par tunna ridstrumpor till mig blev det också samt ett dressyr spö till Respons för att man ska kunna hjälpa honom med balansen genom att förtydliga med spöt. Det är alltså inte för att piska på utan för  att kunna hjälpa honom förstå genom att lägga spöt längs bogen eller liknande. Blev även ett longerspö till Roze då jag tagit hem mitt till Respons.
 
 

Rozes vecka

Har haft matte och microbiologi på förmiddagen och nu är det dags för prov! Hoppas vi får göra det direkt och sen bara får med oss nån liten uppgift hem. I sånna fall ska jag rida Roze och sen blir det plugg inför nationella i svenska imorgon!

I fredags körde jag ett pass på ängen med Roze så hon fick bralla av sig lite överskotts energi som hon samlat på sig förra veckan då jag inte han rida så mycket pga praktiken. I lördags vilade hon, söndag = 45 min skritt upsuttet, måndag = Amanda tog med henne ut när hon gick på promenad.

Nu ska jag gå och muta henne med ett äpple och sen är det som sagt prov...






SKYTTE FÖR HELA SLANTEN!

Har varit på skytte tävlingar hela helgen och nu pluggat massor. Mer uppdatering kommer under veckan!





PÅSK SNART!!

 

FREDAG + helgen

Just nu är jag på kliniken och gör min sista praktikdag för denna terminen. När jag slutat ska jag åka in till stan och få nått lätt i magen innan jag åker till Lillerud och tar hand om Roze och rider henne. Blir ett mjukgörnade pass utomhus. Sen kommer mamma och syster och plockar upp mig och så äter vi mat och sen styr bilen hem mot Mo! 
 
 
När jag kommer hem ska jag pussa på Respons och sen ska jag sova så jag är pigg och redo för att tävla skytte lördag/söndag! Ska hinna med att äta lite gott med släkten eller vänner till familjen på lördag kväll för sen åker jag direkt från tävlingen på söndag till Lillerud så hinner inte träffa så många människor förutom pappa i helgen.
 
Sen kommer världens piss jobbiga skolvecka med 4 prov, döda mig! Dessutom lovstädning på torsdag. MEN sen är det looooov!!!!! ÄNTLIGEN! Roze blir tyvärr som vanligt kvar på Lillerud eftersom hon inte vill åka transport men hästvakt är fixad och hon kommer gå lättare pass under veckan. Själv ska jag lägga min energi på att skjuta, träffa vänner och ta hand om Respons! Ska dock upp och hälsa på Roze på tisdagen på lovet då Kent kommer och ska verka och massera henne då.
 
 

FINA FINA MO ♥

Borta bra men hemma bäst! Lilla fina Mo var vackert i går trotts regnväder!
 
 

STUPAR SNART

Pysslade om Roze med borstning och mys men mer än så blev det inte idag. Är så trött att ögonen snart går i kors! Ska strax gå och äta kvällsmat i matsalen och sen ska jag bara borsta tänderna och gå och lägga mig direkt! Klockan kommer vara typ 20 men jag kan lova att jag inte kommer ha några problem med att somna och sova tills klockan ringer! Trotts att jag i princip bara står och kollar på hela dagarna så blir man ändå sjukt trött av alla nya intryck och fötter, knän och rygg är allt annat än vana att stå upp hela dagarna!
 
Imorgon är sista praktikdagen och sen är det tillbaka till verkligheten på måndag! I helgen ska jag skjuta första kulstigstävlingarna för i år! Första tävlingen i dalslandskuppen på lördag och första deltävlingen i norsk-svenska kul kuppen! Håll tummarna för att jag har bra dagar! 
 
 
 
Glömde föresten berätta om en sak som hände förut som fick mig att skratta lite åt mig själv! Jag började borsta Rozes man och då förjade hon snosa mig i nacken, tog borsten och kliade på halsen och hon kliade tillbaka och var hur go som helst. En normal hästägare hade säkert bara tyckt att det var gulligt men jag trodde genast att madam bara kelig när hon går på sommarbete hade ätit nått olämligt och fått en alergiskreaktion så hon fått nå utslag elle nått som kliade, haha! Stackarn, är inte lätt att försöka vara gullig! hahah. Men men hittade inga utslag eller liknande och hon verkade pigg och kry så vi myste på en lång stund tills hon tröttnade och villa ha mat ;) ♥

FÖR CHILL FÖRMIDDAG + ROZES VECKA

Idag är det inte en ena patient inne på kliniken bl.a. pga avbokningar och så men det är ändå hur som helst helt dött. Glömde jag föresten säga att jag just nu har en veckas praktik på Värmlands hästsjukhus? Haha.
 
Det har i alla fall varit allt från hältor,spruckna tänder till kolik hästar så det har varit intressant!
 
 
I måndags så verkade jag Rozes framhovar och sen red jag ut i skogen och snirklade mellan träd i skritt och travade lite på en mysig skogsväg. Sen kom vi till 2 jakt torn nära varandra och sånna är hon lite skeptisk mot och till på  köpet var hon ju dundertaggad eftersom hon stått över helgen och då var jakt tornen heltplötsligt så läskiga att hon inte kunde gå mellan dom (dom stog kanske 10m isär.
 
Att säga "Roze skärp dig jag vet att du bara fejkar för att få busa" hjälpte inte just idag trotts att det var så det var. Istället började jag snirkla mellan träd och svängde närmare och närmare jakttornen och hon var så inne i att vänta på nästa "kommando" att hon glömde bort att vara "rädd" och vips så gick vi mellan jakttornet och ett träd som bara stog men en lucka på 1,5m mellan sig. Vem hade rätt Roze? Va du rädd eller? ;)) knashäst <3
 
På hemvägen gjorde vi några galoppfattningar från halt bara för att det är lite kul när hon är så allert och vaken. Dock blev hon lite väl allert och vaken efter det ;)!! Haha token gick i världens snabbast skritt på hemvägen och ville inget heldre än att SPRINGA!! haha <3
 
I tisdags fick hon stå eftersom jag var tvungen att plugga till provet jag har idag. Igår vilade hon också för att jag var hem och skytte tränade.
 
Idag ska jag skriva provet i idrott när jag kommer tillbaka till skolan efter praktiken och sen blir det stallet och ta hand om Roze och förhoppningsvis hinna rida!

YOU KNOW WHERE TO FIND ME




FINA HOVAR PÅ G

Överlevt första dagen på min en vecka långa praktik jag har på värmlands hästsjukhus i Karlstad. Bor på skolan som vanligt. Idag var det mest hältor och tänder och förmiddagen var väldigt lugn.
 
Tanken var att jag skulle ringa ett samtal till ett ställe där jag ve ska jobba i sommar men tror ni inte att pengarna på mobilen tog slut tidigare idag, dessutom bestämde sig min årssurf för att ta slut även den så får ringa imorgon istället. ÅHH jag som ville "få det gjort"!Men men man kan inte tänka på allt.
 
Nu ska jag testa att underhålls verka Rozes hovar som förhoppningsvis har blivit lite uppblötta av dagens regn så dom inte är stenhårda. Beronde på hur lång tid verkningen tar så kanske vi tar en liten uteritt efteråt. Sen blir det plugg ikväll för min del! 
 
 

ÄNNNNNNNNNTLIGEN WORK OUT TIME!!!

Ni som följt mig nått år vet att jag förra vintern/våren gick ner 19kg genom hård träning och ännu hårdare kost. Sen började jag på Lillerud, nya vanor, mycket mindre möjlighet att få stöttning av min underbara familj/släkt, ingen att träna med och framför allt ingen tid att träna när man skulle sköta städning,tvätt och häst helt själv. Senare under vintern mådde jag även dåligt då jag var väldigt stressad och det har också spelat in i form av minskad motivation och lite tröstätande. Jag har sen i november haft en förkylning som gjort att jag inte kunnat träna alls. Allt detta har lett till att jag gått up ca 12 av dom 19 kilona jag gick ner. 
 
Nu är det dock ljusa tider och jag har mycket att se fram emot. Visst kommer det komma tuffa veckor och tuffa dagar men det känns ändå lättare på nått vis nu. Jag har även fått in vanor och rutiner och är återigen motiverad att ta tag i detta med träning och bra mat! Och det viktigaste av allt!! Jag börjar INTE imorgon!!! Jag börjar IDAG.
 
Nu har jag pluggat färdigt och ska ta på mig träningskläder och gå dom 500m jag har till min släkts gym. Där har hela släkten alla sina träningsmaskiner och utrustning samlade i ett rum och vi kan träna ihop och ha tillgång till fler maskiner och utrustning!

GÖRA DET BÄSTA AV SITTUVATIONEN

Ska försöka få gjort ett prov jag missade när jag var på sjukhuset förra veckan. Hoppas att få göra det under veckan och ett första steg är ju att lära sig det man ska kunna..bara att börja plugga! En liten tröst är ju helt klart att det ändå är regnväder ute och för att mysa till det lite fick det bli några ostbågar. 
 
 
 
 

Ny favorit plats?

I fredagshade jag körning på förmiddagen. Vi var bara 3 stycken då grupperna är mixade mellan de olika klasserna och 2 av dom andra klasserna är på praktik. Vi började med att i lugn och ro pyssla om dom 3 körhästarna och sen selade vi en av dom och tog med oss upp till körpaddocken. Först fick vi tömmköra som uppvärmning och sen spände vi för vagnen (som man kan åka 4 st i). Sen åkte vi bort på vägen och fick köra i skritt och trav och jobba med att hålla ett par tempo/takt och att göra halvhalter och ha honom raktiktad. Det är enkel annat att tänka på med händerna och det är så himla intressant och lärorikt. Pelle som läraren heter är jätte lugn, bra på att förklara och det ÄR okej att göra fel! Sen en fick vi köra i "skogen". Det har utställt konor som "portar" i skogen så det blev som en bana där det gick att köra. Lite mer noggrann körning än tidigare och mer precision.  
 
Sen en fick vi rida dom 2 andra kör hästarna. Pelle ställde ut massvis av konor huller om buller och så fick vi snirkla runt dom och ställa om hela tiden. När det gick bra i skritt fick vi testa trav. Super kul var det! Känslan när hästen blir lyhörd och samtidigt mer och mer lösgjord, riktig häftigt!
 
Blev så inspirerad att jag gick dit med Roze när vi slutat och testade med henne! Hon älskar ju att rida rakt ut i skogen och snirkla kring träd så jag tänkte att detta kunde bli lite liknande. Dessutom var det lite extra utmaning på samma gång för körpaddocken ligger precis vid vägen med ena långsidan mot vägen och är inte särskilt stor, kanske (20x40m) Så man hamnar automatiskt nära trafiken. 
 
Började med att rida i ganska snälla svängar kring konorna och ökade sedan svårighetsgraden mer och mer genom att ta snävare svängar och byta varv oftare. Hon hakade på direkt och blev uppmärksam och väntade på nästa "kommando" hela tiden. Tog en paus och testade att skritta över en "bro" som är mitt på banan. 
 
lånad bild på bron och hästen vi körde!
 

Hon var lite spänd men ändå possessiv och nyfiken. Vi skrittade runt lite för att hon skulle få gå lite på frakt spår innan vi gick tillbaka till konorna och tog dom i trav. Hon blev SÅ sjukt taggad så det var inte sant. Vände för minsta vikthjälp, "sökte" efter en ny väg precis som om hon sökte hinder! Hon slängde med huvudet som hon bara gör när hon är taggad och blev jätte pigg och glad. Hon kunde ta sjukt skarpa svängar och varvbyten efter varje kon. Verkligen ett sjukt mjukgörande arbete som hon dessutom tyckte var enormt kul. Jag gav mig ganska snart då hon skötte sig så himla bra! 
 
Testade de att trava över bron också! Hon var lite tveksam första gången men sen tog vi den i full trav tre gånger! Vi får väl se om vi vågar oss på galopp när vi har tränat nån mer gång! ;)
 

STALL PYSSEL

Städar, sorterar osv i stallet med mammi. Katterna njuter av att få ligga inne i sadelkammaren och lyssna på regnet utanför!







Det är aldrig så stökigt som när man städar, hahah!

Ge mig tid!

Är så himla bloggsugen nu och har såå mycket att skiva om men lite tid :( I morgon ska jag dock plugga rätt mycket och då ska jag nog hinna ta nån paus och blogga! :)



Det ska nog bli häst av plutten också!

Idag har Erika varit och hälsat på mig och Respons. Vi har ju tidigare haft två hästar ihop så vi vet vart vi har varandra och vi kan på ett bra sätt diskutera vilken taktik vi tror är bäst för att lösa ett visst problem och ge varandra konstruktiv kritik utan att någon tar illa upp. Som gjort för att lyckas eller vad säger ni? ;)
 
Mer info och bilder om passet kommer, än så länge får ni en sneak peak!
 
 
 

Zelda mys ♥

 
 

Torsdag

Så äntligen börjar denna vecka som varit lite extra stressig och jobbig gå mot sitt slut och roliga saker börjar rada upp sig. 
 
Jag ska till sjukhuset idag och träffa en specialist som ska se om han kan komma på varför jag blir förkyld så fort jag tränar (Det har varit så sen i november). Dock har jag fått vänta i över en månad på att få denna tiden så nu tror jag att jag är på god väg att bli frisk igen..men men.
 
Innan vi ska åka tänkte jag att jag skulle hinna ut i stallet och pyssla om Respons lite Och plugga inför idrottsprovet jag hoppas jag kan göra nästa vecka (klassen gör det idag när jag är på sjukhuset).
 
Sen en blir det tillbaka till Lillerud ikväll och om jag hinner vara funktionär på programridningen och efter det ska Roze pysslas om. Hon har haft en lite intensivare period då hon gått 8 dagar i rad även om vissa dagar varit lugna. Så idag får hon en välförtjänt vilodag.

Måndag-tisdag-onsdag Roze

I måndags red jag som sagt ett lugnt pass då hon gått konditionsträning på söndagen. Red till ängen där jag jobbade i skritt i ca 15 minuter. Mycket böjda spår och varvbyten, lite skänkelvIkningar. Jobbade med att försöka få henne mjuk i sidorna och att hon skulle sänka sig och jobba med ryggen. I början var hon lite slö men blev sen riktigt aktiv i skritten, så kul att träningen börjar ge resultat och att det känns att hon orkar mer! 
 
 
 
 
 
 
Avslutade med att trava böjda spår och jobba med varvbyten i kanske 10 minuter och hon släppte till väldigt fint på slutet och gick i form långa stunder utan att tappa den! När hon kändes mjuk och genomriden så hoppade jag av. Knäppte loss bettet från gränser (går att använda mitt micklem multibridle som grimma också) och lät henne beta i typ 40 minuter. Efter ett tag kom Helena med äppelklyftor och osötat jordnötssmör så hade vi lite fika ;) Mysigt!
 
Resten av kvällen bestod av råpluggande, därav ingen uppdatering!
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
I tisdags skrittade Amanda ut i 20 minuter på Roze som sällskap till sin kompis som har en skadad häst. Sen när dom kom tillbaka såg gick jag och Roze ner till ängen och så longerade jag henne med 2 ihopsatta longerlinor så det blev en stor volt. Hon var inte riktigt lika pigg som hon brukar men HJÄLP vilken skillnad på hur mycket hon orkar bära sig!!! Jag longerar alltid utan inspänningar då jag inte tycker det känns som rätt väg att gå och det har alltid känts som att när hon är redo för att gå i en sån form som inspänningar skulle tvinga henne till, då behövs heller inga inspänningar där utan då kommer hon gå där av egen fri välvilja. Idag fick jag bekräftelsen på att jag hade rätt när hon med höjd rygg och avslappnad hals jobbade jätte fint i galoppen och även i traven orkar hon bättre än tidigare! 
 
Eftersom om hon verkade lite trött (antagligen pga att hon sätter sommarpäls) så nöjde jag mig när jag hade fått en fin trav i båda varven och en fin galopp och sen promenerade vi hem igen. 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Igår (onsdag) så åkte jag hem för att träna skytte så Amanda som skrittat ut på Roze dagen innan gjorde det även igår. Dom klättrat även lite. 

Ovisade bilder på respons!